De opkomst van fitness trackers en wearables

Met de komst van moderne smartphones is het steeds makkelijker om zicht te krijgen op je sportieve prestaties en zelfs op je gezondheidstoestand. Zo werd samen met de iPhone 6 het nieuwe platform van Apple gelanceerd: HealthKit. Ook Google heeft nu een soortgelijk platform in de markt gezet, Google Fit. Wat mag je verwachten van deze fitness trackers?

Google Fit
In oktober is Google Fit beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Waar Apple een duidelijke focus op het gezondheidsaspect heeft, daar houdt Google zich alleen bezig met sportieve fitheid. De lijst van partners waarmee Google samenwerkt is impossant te noemen. Grote merken als Adidas en Nike maken wearables speciaal voor Android (het Google besturingssysteem). Door bijvoorbeeld je fitnessbandje of slimme weegschaal met Google Fit te laten praten krijg je een compleet beeld van je fitheid.

HealthKit
HealthKit werd in september gelanceerd. Als je bijvoorbeeld een iPhone 6 met T-Mobile abonnement hebt dan kan je deze gebruiken om allerlei fitness- en gezondheidsdata te bundelen in één overzicht. Daarvoor was er al van alles en nog wat te meten met je iPhone, bijvoorbeeld via apps en speciale wearables, maar een overzicht ontbrak.

Wat ook echt nieuw is aan HealthKit is het gezondheidsaspect. Je kan een ruim scala aan medische gegevens verzamelen zoals hartslag, verbrande calorieën en zelfs je cholesterol en suikerspiegel. Op die manier is het mogelijk om een beeld te geven van je algehele gezondheid. In de toekomst moet het zelfs mogelijk worden dat je arts gewaarschuwd wordt als je gezondheidstoestand daar om vraagt. Dit uiteraard alleen als je daar van te voren toestemming voor hebt gegeven, zegt Apple.

Het is natuurlijk allemaal superhandig voor de gebruiker deze fitnessplatformen. De vraag is echter wat Google en Apple met deze nieuwe schat aan gezondheidsgegevens gaan doen. Ze zeggen privacy hoog in het vaandel te hebben, maar het kan zeer gevoelige informatie zijn die je het web opstuurt. Iets om goed in de gaten te blijven houden.

Plaats een reactie