Opgieting in de sauna: pijn of fijn?

Het saunaritueel ‘opgieting’ is al jaren een begrip in de sauna- en wellnesswereld. Het ritueel waarbij het wapperen van een handdoek en het ‘overdreven’ zweten centraal staat. Het is een ritueel waarbij het uithoudingsvermogen zo zwaar wordt getest dat we ons kunnen afvragen in hoeverre een opgieting eigenlijk goed is voor je lichaam.

Is het hevige transpireren en het in korte tijd opvoeren van de lichaamstemperatuur nou wel of niet gezond?

Opgieting
Een opgieting, ook wel Löyly genoemd, is het meest voorkomende saunaritueel. Mevrouw van den Bos uit Apeldoorn is al jaren een trouwe saunaganger maar geeft aan dat voor haar de opgietsessie te heftig is. Een vaste gast van SpaSense in Geldrop vindt juist weer dat het opgietritueel haar ‘Dagje Wellness’ compleet maakt.

Transpiratie
Het transpiratie-proces van ons lichaam wordt tijdens dit ritueel in korte tijd versneld en ons lichaam wordt extra bevorderd om afvalstoffen snel af te voeren. Het lichaam wordt als het ware in een kort tijdsbestek van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in het lichaam waardoor de kans op een verkoudheid of griep verkleind wordt.

Cooling down
Een opgieting lijkt dus eigenlijk alleen maar een positieve bijdrage te leveren aan onze gezondheid. Belangrijk blijft wel een juiste cooling down; zonder goede afkoeling kun je hoofdpijn of duizeligheid ontwikkelen. Om een opgietsessie goed af te sluiten en je lichaam te laten bruisen van energie is een goede afkoeling vereist.

Plaats een reactie