Een opgewekt humeur door rustig hardlopen

Niet overmatig trainen, maar voldoende rust en dagelijkse ademhalingsoefeningen leiden tot een opgewekt humeur en meer plezier tijdens het hardlopen. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek onder 500 Nederlandse amateurhardlopers. Daarnaast rapporteren de deelnemers een toegenomen concentratie, meer energie en een betere nachtrust.

Tijdens het 100 dagen durende praktijkonderzoek volgden de amateurhardlopers een nieuw en wetenschappelijk beproefd trainingsschema. De hoofdelementen bestonden uit rust, ademhalingsoefeningen en drie keer per week rustig hardlopen. Tussentijds gaven de deelnemers cijfers over hun sportprestaties, stemming, concentratie, nachtrust en energie. Al na tien dagen werden de eerste significante resultaten gemeld.

Afhakers
Naarmate de populariteit voor hardlopen onder amateurs toeneemt, is er ook een duidelijke trend zichtbaar van vroegtijdige afhakers. “De meeste mensen trainen gemiddeld twee keer in de week zo hard mogelijk en met een hoog stressniveau”, verklaart Koen de Jong, ademtherapeut en auteur van het boek Verademing. “Daarmee jagen ze zichzelf over de klink. Terwijl juist voor deze groep mensen, met hun stressvolle leven en een overvolle agenda, voldoende rustmomenten en een goede ademhaling zorgen voor meer gezondheidswinst en plezier tijdens hardlopen.”

Meer energie
Uit het onderzoek blijkt ook dat drie keer per week hardlopen pas zorgt voor meer energie. “Als je na het sporten rust neemt en herstelt, zal je lichaam eerst de oude energievoorraden weer aanvullen en daarna wat nieuwe energie aanmaken”, legt de Jong uit. “Drie keer week sporten levert dan behoorlijk wat extra energie op. Eén keer per week hardlopen is niet genoeg om energie op te bouwen. Bij twee keer sporten in de week blijft je lichaam op hetzelfde niveau hangen.”

Meer informatie
www.sportrusten.nl

Plaats een reactie