Operatierobot in Amphia helpt bij behandeling van prostaatkanker

Voor de behandeling van prostaatkanker schaft het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout een operatierobot aan. Robotchirurgie is een innovatieve techniek, die de urologen van Amphia gaan gebruiken voor het verwijderen van de prostaat. Ook chirurgen en gynaecologen gaan met de robot werken. Amphia verwacht de operatierobot in het 1e kwartaal van 2011 in gebruik te kunnen nemen.

“De robot werkt met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard”, aldus P.J. Posthumus, een van de urologen van Amphia die met de robot gaat werken. Met de operatierobot kan minimaal invasief worden geopereerd. Een operatietechniek waarbij de ingreep in het lichaam tot het minimum beperkt blijft, ook wel bekend als kijkoperatie. Als voordelen van minimaal invasieve chirurgie noemt Posthumus: “Patiënten verliezen minder bloed, hebben minder pijn, liggen korter in het ziekenhuis en herstellen sneller met kleinere littekens.” De 3D-camera van de operatierobot vergroot het beeld 10 maal ten opzichte van het blote oog. Daardoor kan de specialist alle details van het operatiegebied perfect overzien en loepzuiver opereren.

Door de combinatie van goed zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de operatie nauwkeuriger en beter worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten beter worden gespaard. Posthumus: “En dat is juist bij het verwijderen van de prostaat zo belangrijk.”

Robotchirurgie past uitstekend binnen de verdere ontwikkeling van het Oncologisch Centrum van het Amphia Ziekenhuis. Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Robotchirurgie is een van de behandelingsmogelijkheden bij prostaatkanker, maar niet voor alle mensen met prostaatkanker is deze operatie nodig. De urologen van Amphia zetten ook andere behandelopties in. Naast deskundige urologen en gespecialiseerd oncologisch urologieverpleegkundigen, wordt nog meer samengewerkt met oncologen en radiotherapeuten. Het is juist de volledigheid van het zorgaanbod, die Amphia met de robotchirurgie de patiënten in Midden-, West-Brabant en Zeeland kan bieden.

Het Amphia Ziekenhuis gebruikt de komende maanden voor het trainen van de medisch specialisten en OK-assistenten die met de nieuwe operatierobot gaan werken. Het ziekenhuis wil bij de aanschaf en het gebruik van de robot zorgvuldig handelen en voldoen aan de kwaliteit- en patiëntveiligheidseisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Plaats een reactie