Opening nieuwbouw Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een nieuwe hoofdlocatie aan de Zuidas in Amsterdam. Op donderdag 25 november om 18.00 uur vindt de officiële opening plaats. President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) prof. dr. Robbert Dijkgraaf en de rectoren magnifici van UvA en VU, prof. dr. Dymph van den Boom en prof. dr. Lex Bouter, verrichten de openingshandeling. Deze wordt voorafgegaan door een aantal korte voordrachten. Aansluitend kunnen de genodigden het nieuwe gebouw bekijken.

Het gebouw is door Benthem Crouwel Architecten ontworpen naar de drie primaire processen van ACTA: onderwijs, onderzoek en zorg. De zorgfuncties zijn ondergebracht in de laagbouw, zodat patiënten zich snel kunnen oriënteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn geconcentreerd in de laagbouw. In de toren bevinden zich de kantoren en laboratoria. Alle functies zijn georganiseerd rondom het atrium, dat het hart van het nieuwe gebouw vormt.

27.000 patiënten
De nieuwbouw heeft een vloeroppervlak van 25.000 m2, en telt dertien verdiepingen en 248 behandelplekken. Er zijn veertig Simodonts, dental simulators waarmee studenten behandelingen kunnen oefenen in een realistische virtuele omgeving. ACTA is met 900 studenten, 500 medewerkers en 27.000 patiënten een van de grootste tandheelkundige faculteiten in Europa. Dagelijks ontvangen zo’n 350 patiënten tandheelkundige zorg. De helft van de Nederlandse tandartsen wordt opgeleid aan ACTA. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA postacademische cursussen en specialistische opleidingen.

In het nieuwe gebouw bevinden zich naast ACTA de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) en de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool InHolland. ACTA heeft een hoofdvestiging in Amsterdam, en nevenvestigingen in Almere en Hoorn.

Tijd en locatie
De opening vindt plaats op donderdag 25 november, aanvang 18.00 uur. Locatie: Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam.

Plaats een reactie