Opening Han Fortmann Centrum voor Mindfulness

Op donderdag 10 september verricht drs. Emile Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud, de officiële opening van het Han Fortmann Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Dit centrum is het belangrijkste instituut voor onderzoek, opleiding en patiëntenzorg op het gebied van mindfulness in Nederland. De opening vindt plaats tijdens een wetenschappelijke conferentie in de aula van de Radboud Universiteit. Behalve de wetenschappelijke conferentie wordt er op zaterdag 12 september een publieksdag georganiseerd. Het thema van de publieksdag is‘mindfulness in het dagelijks leven’.

Bewustzijnsvorm
Mindfulness is een bewustzijnsvorm waarbij iemand observeert wat er zich voordoet in zijn lichaam en geest, zonder onmiddellijk te oordelen of te handelen. Door deze observaties kan men afstand nemen van automatische reacties die het welzijn in de weg staan. Mindfulness kan systematisch getraind worden, waardoor een andere houding ontstaat tegenover lichamelijk of psychisch leed. Het is de laatste tien jaar in de belangstelling komen te staan als behandelmethode bij depressies en andere psychische problemen.

Het Han Fortmann Centrum is al dertig jaar een centrum voor bewustwording. Dit gaat goed samen met het principe van mindfulness. Het centrum is nauw gelieerd aan het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit. De afdeling Psychiatrie van het UMC geeft aan patiënten trainingen volgens de principes van de op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Verder ontwikkelt het Radboud een postgraduate opleiding voor mindfulnesstrainer, een professionele opleiding die de kwaliteit van toekomstige trainers waarborgt. Het Han Fortmann Centrum is het eerste centrum voor mindfulness in Nederland.

Werking en nut
Het UMC St Radboud en de faculteiten Natuurwetenschappen en Sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit doen binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour toegepast en fundamenteel onderzoek naar de werking van mindfulness. Dit gebeurt zowel bij patiënten met depressieve en angststoornissen als bij mensen zonder klachten.
Daarnaast is er onderzoek in voorbereiding naar het nut van mindfulness bij onverklaarbare lichamelijke klachten, bij chronische vermoeidheid en in de palliatieve zorg.

De wetenschappelijke conferentie op 10 september heeft als thema de klinische toepassingen en neurowetenschappelijke achtergrond van mindfulness. De voertaal is Engels. De publieksdag op 12 september is in het Nederlands en biedt de mogelijkheid deel te nemen aan verschillende workshops over mindfulness in het dagelijks leven. Inschrijven voor één van beide evenementen is mogelijk via formulieren op www.hanfortmanncentrum.nl.

Plaats een reactie