“Open riolen en zwerfvuil tikkende tijdbom in Syrische kampen”

Het aanpakken van de slechte hygiënische omstandigheden in Syrische vluchtelingenkampen moet hoge prioriteit krijgen. Die oproep doet directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling na een tweede werkbezoek dit jaar aan het noorden van Syrië. Stichting Vluchteling stelt per direct 350.000 euro extra beschikbaar om het probleem van open riolen, zwerfvuil en onvoldoende sanitaire voorzieningen voor vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens aan te pakken.

Na werkbezoeken aan de kampen in het noorden van Syrië besluit Stichting Vluchteling de noodhulp verder uit te breiden. Directeur Tineke Ceelen: “Nu de vorst uit de grond trekt, worden de vluchtelingenkampen door het vele zwerfvuil en de open riolen een paradijs voor ratten en ander ongedierte. Er zijn geen goede sanitaire voorzieningen en afval wordt naast de kampen gedumpt. Dit gaat als het weer warmer wordt vrijwel zeker voor grote problemen zorgen. De afgelopen maanden lag de focus van de weinige hulp die er was op medische zorg en maatregelen tegen de winterkou. Maar de komende tijd moet het verbeteren van de hygiënische omstandigheden topprioriteit krijgen.”

Stichting Vluchteling ondersteunt hulpoperaties in het noorden van Syrië. In gebieden die gecontroleerd worden door de opstandelingen zijn de afgelopen maanden matrassen, dekens, medicijnen en medische apparatuur gedistribueerd. Tineke Ceelen: “Noodhulp geven in het door de opstandelingen gecontroleerde gebied is ongelooflijk ingewikkeld en gevaarlijk. Maar helpen is niet onmogelijk, dus we doen wat we kunnen.”

De 350.000 euro die nu extra beschikbaar komt, wordt besteed aan het aanleggen van sanitaire voorzieningen en de distributie van hulpgoederen, die de hygiëne in de kampen zullen verbeteren. Daarnaast wordt de distributie ondersteund van led-lampen op zonne-energie. In de kampen is geen elektriciteit, wat ’s nachts zorgt voor onveilige situaties.

Behalve in Syrië zelf, wordt ook hulp geboden aan vluchtelingen in de buurlanden Libanon en Jordanië. Giro 999 staat open voor giften.

Plaats een reactie