Open Nederlands Kampioenschap Zonnebootracen in Zeeland

De Dutch Open Solarboat Challenge 2011, de internationale versie van de Zeeuwse zonnebootrace, wordt dit jaar in Zeeuwse wateren gehouden van woensdag 29 juni tot en met zaterdag 2 juli 2011. Het is voor de tweede keer dat de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap in Zeeland plaatsvindt.

Het programma van de Dutch Open Solarboat Challenge is in grote lijnen rond. Opvallend is dat het korter en compacter is dan in 2009. De etappes en andere wedstrijdonderdelen, zoals sprints en een slaloms, concentreren zich op het Veerse Meer, het Kanaal door Walcheren en het Dok in Vlissingen.

Alle teams verzamelen zich op woensdag 29 juni 2011 bij Het Zilveren Schor aan het Veerse Meer, van waaruit alle activiteiten worden gecoördineerd. Op die dag worden de boten en de teams aan verschillende test blootgesteld. Op donderdag 30 juni wordt een proloog gevaren op het Veerse Meer, met start en finish in de jachthaven van Veere. Op vrijdag 1 juli staan twee lange etappes op het Veerse Meer op het programma, met een tussenstop in het haven van Kamperland. Op zaterdagmorgen vroeg vertrekken de deelnemers vanaf de sluis in Veere voor een etappe naar Vlissingen over het Kanaal door Walcheren. In Vlissingen wordt in Het Dok een speciaal publieksprogramma gepresenteerd met sprints en een slalom. De vierde en laatste etappe brengt de deelnemers weer terug naar Middelburg, waar ’s middags de afsluitende sprints in de Binnenhaven worden gehouden.

Op dit moment hebben 25 teams zich voor de race ingeschreven. Van de in totaal 10 Zeeuwse teams die aan de race deelnemen, komen er zes uit in de z.g. standaardklasse. Deze opstapklasse is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs in Zeeland. De deelnemers komen van het Calvijn College, het Zeldenrust-Steeland College, het Scheldemond College en de Scholengemeenschappen Nehalennia en De Rede. Hogeschool Zeeland komt met twee teams uit in de drukbezette A-klasse. Ook de beide Zeeuwse ROC’s komen met een team in deze klasse uit. De buitenlandse inbreng wordt geleverd door teams uit Polen en België.

De zonnebootrace, die nu zevende keer in Zeeland wordt georganiseerd, wil jonge mensen kennis laten maken met de mogelijkheden van duurzame zonne-energie. In een paar jaar tijd zijn de prestaties van de zonneboten enorm verbeterd. De bootjes haalden bij de eerste race in 2005 een snelheid van zeven tot acht kilometer per uur. De topteams halen nu gemakkelijk snelheden van boven de 20 kilometer per uur.

Side Events
Rondom de zonnebootrace worden verschillende side events georganiseerd. Op vrijdagmiddag 24 juni wordt op de Grote Markt in Goes de finales gehouden van de mini- zonnebootrace en de Solar Olympics. Aan de mini-zonnebootrace, waarvoor leerlingen uit groep zeven en acht zelf een klein zonnebootje maken, nemen 25 Zeeuwse basisscholen deel. De Solar Olympics is een wedstrijd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Met behulp van een klein zonnepaneel zetten ze een fantasievolle gadget in elkaar, die door een jury wordt beoordeeld.

Op zaterdag 2 juli 2011 wordt op de walkant van het Dok in Vlissingen vanaf 12.00 uur een presentatie gehouden van de Kenniswerf met verschillende duurzame innovaties op het terrein van (elektrische) mobiliteit.

Plaats een reactie