De afdeling verloskunde van het azM houdt aanstaande zaterdag, 24 april, een open dag. Aan die open dag is de feestelijke opening van de Verpleegafdeling D2 gekoppeld, die een complete metamorfose heeft ondergaan.
Verpleegafdeling D2, waaronder de kraamafdeling en de verloskamers vallen, is aangepast aan de eisen van de huidige tijd om maximaal tegemoet te komen aan de wensen van de patiënt. Meest tot de verbeelding sprekende aanpassing is de splinternieuwe kraamsuite. Zwangeren kunnen hier in alle comfort verblijven en bevallen. De kraamsuite is voorzien van de nieuwste snufjes, zoals de mogelijkheid om het licht roze danwel lichtblauw te laten schijnen, al naar gelang het geslacht van de pasgeboren baby.
De afdeling is beter ingericht voor zwangeren met (ernstige) complicaties, en ook de zorg voor het kind, zeker als het te vroeg geboren is of een andere complicatie heeft, is geoptimaliseerd.
Smiley
Onlangs heeft de kraamafdeling van de stichting Kind en Ziekenhuis, een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk, een Smiley gekregen in verband met de gezinsgerichte zorg. De kraamafdeling beschikt over zeven eenbedskamers en vijf tweebedskamers, die allemaal de mogelijkheid hebben van ‘rooming-in’. Dat betekent dat de baby dag en nacht bij de moeder op de kamer is. Ook de partner kan desgewenst bij moeder en kind op de kamer overnachten. Bovendien kan de partner altijd terecht voor bezoek. Kraamafdeling en couveuse-afdeling liggen dicht bij elkaar, en als de baby na de geboorte ‘geel’ wordt en onder de warmtelamp moet, kan dat op de kraamafdeling. Tevens is epidurale pijnstilling (de zogenoemde ruggenprik) 24 uur per dag gedurende zeven dagen in de week mogelijk. De kraamvrouwen worden begeleid door een lactatiekundige als er problemen zijn met de borstvoeding, en de afdeling beschikt over een WHO/UNICEF-certificaat die de zorg voor borstvoeding borgt.
Simulaties
Verloskunde staat dus centraal aanstaande zaterdag in het azM, maar deze afdeling kan niet functioneren zonder bijvoorbeeld de kinderafdeling, de couveuse-afdeling, anesthesie en kindergeneeskunde. Ook voor die afdelingen en specialismen zal aandacht zijn in de vorm van workshops en simulaties. Te denken valt aan (een simulatie van) het reanimeren van een baby, een driedimensionale zwangerschapsecho of een workshop borstvoeding.
De open dag begint met enkele korte lezingen. Daarna kunt u zelf bepalen welke simulaties of workshops u wilt bezoeken. Bij iedere workshop of simulatie is een deskundige aanwezig die eventuele vragen zal beantwoorden.
De open dag op 24 april begint om 9.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Om een en ander in goede banen te kunnen leiden, dienen geïnteresseerden zich aan te melden door een mail te sturen naar azm.bevaltgoed@mumc.nl. In die mail graag uw naam vermelden en met hoeveel personen u de open dag wilt bezoeken. U ontvangt vervolgens een bevestiging met daarin uw indeling in bezoekgroep 1 of 2. Uiteraard is deelname aan de open dag gratis.
Parkeren
U kunt bovendien gratis parkeren op de ‘grindparkeerplaats’ tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis aan de P. Debyelaan 25 in Maastricht. Volgt u de bewegwijzering, aangeduid met de letter ‘P’.