Open Dag UMCG op zaterdag 20 maart 2010

Nieuwsgierig naar hoe een rampenoefening verloopt? Altijd al eens de traumahelikopter van dichtbij willen bekijken? Alles willen weten over hoofdpijn of slechte adem? Speciaal voor alle nieuwsgierigen in Noord-Nederland houdt het Universitair Medisch Centrum Groningen op zaterdag 20 maart een Open Dag. Van 10.00 uur tot 15.00 uur kunnen bezoekers alles te weten komen over het UMCG.

Dat gebeurt niet alleen tijdens een van de vele lezingen, rondleidingen of demonstraties, maar ook door het gewoonweg te beleven: voelen hoe het is om oud te zijn (in een speciaal pak), je ogen laten onderzoeken, in een rolstoel rijden. Natuurlijk kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in de oude en nieuwe gebouwen op en om het UMCG-terrein, meer te weten komen over nieuwe behandel- en onderzoeksmethoden, het UMCG-speerpunt Healthy Ageing en vele andere onderwerpen. De toegang is gratis.

De Open Dag begint om 10.00 uur met een bijzondere openingshandeling, waaruit blijkt dat één individuele patiënt echt invloed kan hebben in het UMCG.

Bezoekers kunnen terecht voor rondleidingen, publiekslezingen, informatiestands, demonstraties en tientallen andere activiteiten, ook voor kinderen. Zo zijn er rondleidingen langs o.a. de laboratoria, de ruimten met de MRI- en CT-scan en enkele operatiekamers. De traumaheli en een speciale ambulance zijn te bezichtigen, er zijn allergietesten en bezoekers kunnen hun hersen-, zenuw-, en spierfuncties laten onderzoeken.

Lezingen Medische Publieksacademie
Een aantal lezingen van de zeer populaire Medische Publieksacademie van het UMCG worden die dag herhaald. Daarmee krijgen vele belangstellenden die eerder tevergeefs een toegangskaart voor de medische Publieksacademie aanvroegen, toch nog een kans de lezing te bezoeken. Thema’s als ‘Puberen’, ‘Hoofdpijn’, ‘Schildklier’, ‘Een hartinfarct’ en ‘Staar’ worden opnieuw op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier toegelicht.
Daarnaast zijn er kortere lezingen over cholesterol, tandimplantaten, geen lucht meer hebben, slechte adem, hersenen en slaapapneu.

Speciaal programma kinderen
Natuurlijk zijn er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen. Een speurtocht leidt kinderen langs diverse spannende en interessante plaatsen in het UMCG. Kinderen kunnen hun ‘zieke en gewonde’ knuffels meenemen naar de Open Dag, want het Knuffelziekenhuis is speciaal voor hen geopend. De kinderen mogen zelf bij de behandeling en operatie assisteren.
Jongeren kunnen de Medische Jeugdacademie bezoeken. Speciaal voor hen worden er leuke, informatieve en interactieve lezingen gehouden met onderwerpen als “Hoe word ik topsporter”, “Het verliefde brein” en “Hatsjoe! Hooikoorts”. Uiteraard zijn deze lezingen ook interessant voor ouders.

In totaal zullen meer dan 800 UMCG’ers de bezoekers ontvangen. De voorbereidingen zijn een jaar geleden gestart. De laatste keer dat het UMCG een Open Dag organiseerde was in 1997.

Meer informatie over de Open Dag van het UMCG en het gehele programma staan vermeld op website www.opendag.umcg.nl

Plaats een reactie