Open dag in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

0
826

Op zaterdag 13 november organiseert het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een open dag, genaamd de WZA-publieksdag. Tussen 10.00 en 16.00 uur houdt een groot aantal poliklinieken van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen ‘open huis’ en worden diverse interessante lezingen gegeven, allemaal in het kader van het thema ouderenzorg: ‘Als de jaren gaan tellen – over leeftijd en gezondheid’.

Bezoekers kunnen tijdens de open dag op zaterdag 13 november kennis maken met onderzoeken en behandelingen waar ze zelf als oudere waarschijnlijk ook wel eens mee te maken hebben gehad of zullen krijgen. “Omdat het thema ouderenzorg zo breed is,” vertelt coördinator patiëntenvoorlichting Hanneke Hamburger, ”kunnen veel poliklinieken aansluiten en kunnen we een gevarieerde dag aanbieden. Specialisten van het ziekenhuis houden lezingen over diverse onderwerpen die met ouderdom te maken hebben, zoals incontinentie, dementie en botontkalking. We verwachten dat er veel mensen op de open dag afkomen. Daarom vragen we alle geïnteresseerden om van te voren hun gratis kaarten te reserveren, telefonisch of via onze website, www.wza.nl.”

Gratis tests

Op de open dag kunnen bezoekers gratis tests doen om erachter te komen hoe het met hun gezondheid is gesteld en horen ze wat ze moeten doen om bepaalde gezondheidsklachten te voorkomen. “Er worden gratis gehoor- en bloedsuikertests aangeboden en de bezoekers kunnen hun bloeddruk en cholesterol gratis laten meten”, zegt Hamburger. “Daarnaast is uitleg over gebitsimplantaten en nieuwe lenzen in geval van staar. Ook is er uitgebreid aandacht voor neurologische aandoeningen die vaak op oudere leeftijd voorkomen, zoals dementie, epilepsie en beroerte. We laten zien welke laserbehandelingen mogelijk zijn bij een ouderwordende huid en er is informatie over seksualiteit op oudere leeftijd.”

Advies over bewegen

Beweging is een terugkerend thema tijdens de open dag. Bezoekers krijgen antwoord op vragen als: Hoe kunt u met plezier blijven bewegen? Hoe kunt u voorkomen dat u valt of etalagebenen krijgt? Welke hulpmiddelen zijn er als u slechter ter been bent? Ook wordt uitleg gegeven over heup- en knieprothesen. De röntgenafdeling geeft tijdens rondleidingen voorlichting over bloedvat- en borstonderzoek, CT-scans en botdichtheidsmetingen. Bovendien krijgt per groep één persoon de kans om ter plekke een botdichtheidsmeting te laten uitvoeren.

Extra service
De organisatie van de open dag doet er alles aan om de dag informatief, gezellig en nuttig te maken, benadrukt Hamburger. “Er zijn koffiehoekjes waar de bezoekers gratis iets kunnen drinken en er is een eethoek. Mensen die wat vermoeid raken, kunnen even bijkomen tijdens een stoelmassage. Het ziekenhuis stelt rolstoelen beschikbaar en er is vervoer van de auto naar de ingang van het ziekenhuis en andersom. Tot slot biedt het WZA in samenwerking met Eddy Pruis van FietsNED Assen als extra service een gratis keuring van rollators en rolstoelen aan. Eventuele gebreken worden ter plekke hersteld.”

Voor een bezoek aan de open dag kunt u gratis kaarten reserveren door te bellen met (0592) 32 58 88 of door zich in te schrijven via www.wza.nl.