Open dag bevolkingsonderzoek borstkanker

Het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland bestaat 20 jaar. In het kader van oktober borstkankermaand houdt Bevolkingsonderzoek Midden-West op donderdag 28 oktober 2010 van 12.00-16.00 uur een open dag in een mobiel onderzoekscentrum op de Noordermarkt in Amsterdam.

De open dag is voor alle belangstellenden. Laboranten die normaal gesproken borstfoto’s maken, vertellen over het bevolkingsonderzoek borstkanker en het werk als laborant. Bezoekers die laborant willen worden, kunnen een sollicitatieformulier invullen. Zij moeten een bewijs van bevoegdheid radiodiagnostisch laborant hebben of een afgeronde opleiding MBRT.

Wat houdt het onderzoek in?
Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Deelname aan het borstonderzoek is gratis. Het wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide laboranten en duurt ongeveer 20 minuten. Alle vrouwen krijgen binnen 14 dagen schriftelijk bericht van de uitslag van het onderzoek. Van alle onderzochte vrouwen is bij gemiddeld 1,7% nader onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer een op de drie van deze verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Betere genezingskansen
Borstkanker is in Nederland een groot gezondheidsprobleem. Elk jaar worden er ongeveer 12.000 nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt en overlijden ongeveer 4.000 vrouwen als gevolg van deze ziekte. Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door borstkanker met röntgenfoto’s in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Op de borstfoto’s zijn hele kleine afwijkingen te zien die men zelf nog niet kan voelen. Om de foto’s te maken is maar heel weinig röntgenstraling nodig. Door deelname aan het onderzoek kan borstkanker niet worden voorkomen. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Sinds het begin van het bevolkingsonderzoek in Nederland worden meer gevallen van borstkanker ontdekt en is de sterfte aan borstkanker met ongeveer 25% afgenomen.

Plaats een reactie