Opbrengst 2e Nacht van de Vluchteling voor Birmese vluchtelingen

Acteur Waldemar Torenstra bezocht, samen met de directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen, afgelopen week de ‘rugzakdokters’ in het grensgebied van Birma en Thailand. Op 7 april geeft hij om 21:30uur in Amsterdam een debriefing over zijn reis.

Torenstra is één van de drijvende krachten achter de Nacht van de Vluchteling, in de nacht van 18 op 19 juni 2011. Honderden deelnemers lopen 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag. De opbrengst van de Nacht van de Vluchteling gaat naar de rugzakdokters voor directe medische hulp aan Birmese vluchtelingen.

Een schrijnende situatie in Birma
Waldemar Torenstra vertrok op 31 maart naar Birma om de situatie van de Birmese vluchtelingen en de rugzakdokters met eigen ogen te aanschouwen. Hij trof een schrijnende situatie aan die het belang van de Nacht van de Vluchteling onderstreept. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp midden in het oerwoud zei hij: ‘Nu voelen ze zich veilig, maar voor hoe lang? Het Birmese leger zit op drie en een half uur lopen en kan elk moment langskomen om ook dit kamp plat te branden. Voor deze mensen lopen we dus tijdens de Nacht van de Vluchteling’.

Op 7 april is Torenstra terug en geeft hij een debriefing op het Westergasterrein in Amsterdam voor deelnemers van de Nacht van de Vluchteling voorafgaand aan zijn optreden bij het tv-programma Pauw en Witteman.

Rugzakdokters Birma
Mobiele medische teams trekken met rugzakken vol medicijnen vanuit Thailand buurland Birma in, om in het oerwoud Birmese vluchtelingen te helpen met basis medische hulp. De vele minderheden in Birma lopen al jaren ernstig gevaar onder het militaire regime. Met gevaar voor eigen leven in een gebied vol met mijnen zoeken de rugzakdokters deze vluchtelingen op, om hen medische hulp te bieden. Waldemar bracht nieuwe backpacks mee voor de rugzakdokters en gaf hen minicameraatjes. Zo kunnen zij hun gevaarlijke werk in het Birmese oerwoud voor de buitenwereld vastleggen.

Het aantal rugzakdokterteams is totaal ontoereikend om alle vluchtelingen te helpen. Daarom staat de Nacht van de Vluchteling 2011 in het teken van deze rugzakdokters. Elk team geeft medische zorg aan maar liefst 2.000 vluchtelingen per jaar.

Nacht van de Vluchteling
De Nacht van de Vluchteling start op zaterdag 18 juni 2011 om 24.00 uur op de Erasmusbrug in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb geeft het startschot. Vanaf de Erasmusbrug voert de wandeltocht via het Westland naar Den Haag. Daar worden de wandelaars onthaald door burgemeester Van Aartsen. Naast Waldemar Torenstra sluiten ook muzikanten, journalisten, sporters en andere betrokkenen zich aan bij de Nacht van de Vluchteling.

Via www.nachtvandevluchteling.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de loop, of andere deelnemers zoals Waldemar sponsoren. Deelname kan individueel of met een team.

De Nacht van de Vluchteling is onderdeel van de The Hague Festivals. www.thehaguefestivals.com.

Plaats een reactie