Opblaasbare darm in LUMC

Maart is uitgeroepen tot Darmkankermaand. Een grote opblaasbare darm toert in die periode langs de Nederlandse ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Mensen kunnen door de darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Van 9 maart tot en met 14 maart kunt u de opblaasbare darm ‘bezoeken’ in de Beeldentuin van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Met behulp van deze darm wordt het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht gebracht. Vroege opsporing van darmkanker geeft namelijk meer kans op genezing. Ook wordt hiermee geprobeerd het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat ruim 18 procent van de 1.500 ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat 28 procent niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker. De bezoeker vindt in de opblaasbare darm informatie over darmkanker en andere darmaandoeningen. Een reactie van een bezoeker toen ze de darm uit kwam lopen: ‘Hier leer je veel van.’

Op de MLDS-website kunt u informatie vinden over darmkanker, zoals de alarmsignalen, behandelmethoden en risicofactoren. Daarnaast vindt u hier ook informatie over waar en wanneer de opblaasbare darm te zien is.

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen daarvan. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer. Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang. Dit is een van de redenen waardoor patiënten vaak pas in een (te) laat stadium naar hun arts gaan. Om meer aandacht te vragen voor darmkanker, het belang van vroege opsporing en een alerte houding te benadrukken is de maand maart internationaal uitgeroepen tot Darmkankermaand.

Plaats een reactie