Opblaasbare darm in het UMC St Radboud

Om vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen staat in de hal van het UMC St Radboud van 6 september (vanaf 13.00 uur) tot en met 13 september een grote opblaasbare darm. Mensen kunnen door de darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien.

Vroege opsporing
Vroege opsporing van darmkanker geeft meer kans op genezing. Praten over darmklachten doen mensen niet graag. Uit een publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat 28% van de ondervraagden niet naar de huisarts gaat bij een verandering in het ontlastingspatroon terwijl dit een alarmsignaal van darmkanker kan zijn. Bijna 20% van de ondervraagden geeft aan nog steeds moeite te hebben met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts.

Darmkanker
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Prof. dr. Hans de Wilt, oncologisch chirurg: ‘Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, des te beter. Meer dan de helft van de patiënten zal uiteindelijk volledig genezen na een darmoperatie. Het is dan ook belangrijk dat mensen met darmklachten zoals verandering van ontlasting of bloed bij de ontlasting direct naar hun huisarts gaan. Vaak worden patiënten doorverwezen naar de specialist voor nader onderzoek om de juiste diagnose te stellen. Darmkanker is goed te genezen door een vroege opsporing. We hopen dan ook dat in Nederland binnenkort een bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gaat.’

Voorlichting
Bij de opblaasbare darm staat een informatiestand met folders over darmkanker. Ook op de website www.darmkanker.info kan iedereen informatie vinden over darmkanker, zoals de alarmsignalen, behandelmethoden en risicofactoren.

Plaats een reactie