Opblaasbare darm en voorlichting darmkanker in Ziekenhuis Amstelland

Van maandagmiddag 28 juni tot maandag 5 juli staat er een grote opblaasbare darm in Ziekenhuis Amstelland. In deze week, op donderdag 1 juli, vindt ook de voorlichtingsavond ‘Dikke darmkanker: erfelijkheid en screening’ plaats. Met deze activiteiten verwelkomt Ziekenhuis Amstelland dit jaar twee nieuwe Maag-, Darm-, Leverartsen (MDL), viert het nieuwe onderkomen van de scopieafdeling en opent de polikliniek Klinische Genetica.

Ervaar darmpoliepen en darmafwijkingen
De grote opblaasbare darm toert langs de Nederlandse ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Dit voorjaar (28 juni tot 5 juli) staat de darm dus ook in de centrale hal van Ziekenhuis Amstelland.
Geïnteresseerden kunnen door de darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruitzien. Naast de mogelijkheid de darm kosteloos van binnen te bekijken, is er ook foldermateriaal beschikbaar over o.a. darmkanker, -aandoeningen en -onderzoeken. U kunt ook een kort filmpje bekijken over het ontstaan van darmkanker. Dit alles wordt gratis ter beschikking gesteld door de Maag, Lever, Darm Stichting (MLDS).

Voorlichtingsavond erfelijkheid en screening
Op donderdag 1 juli organiseert Ziekenhuis Amstelland de voorlichtingsbijeenkomst ‘Dikke darmkanker: erfelijkheid en screening’. Dr. F.H. Menko, klinisch geneticus van het VUmc, geeft een presentatie over de erfelijke aanleg van darmpoliepen en darmkanker. In Ziekenhuis Amstelland is het sinds kort mogelijk door een behandeld arts verwezen te worden naar de nieuwe polikliniek Klinische Genetica in Ziekenhuis Amstelland. Patiënten komen naar deze poli voor erfelijkheidsonderzoeken en -advisering, dat onder verantwoordelijkheid van de klinisch geneticus van het VUmc wordt uitgevoerd.

De MDL-artsen geven deze avond uitleg over een coloscopie-onderzoek, een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Met dit onderzoek kan worden beoordeeld of een patiënt wel/geen darmpoliepen of darmkanker heeft.

Verder krijgt u de gelegenheid een scopiekamer te bekijken, waar een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Tijdens deze rondleiding over de afdeling Endoscopie, ziet u het gloednieuwe Behandelcentrum van Ziekenhuis Amstelland. Het Behandelcentrum is sinds maart 2010 in gebruik en beschikt over de modernste apparatuur voor het uitvoeren van diverse endoscopische onderzoeken.

De avond start om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) en vindt plaats in de Ontmoetingsruimte van Ziekenhuis Amstelland. Aanmelden wordt op prijs gesteld: voorlichting@zha.nl (s.v.p. naam en aantal personen vermelden).

Nieuwe MDL-artsen
De vakgroep Maag, Darm, Lever bestond tot maart 2010 uit twee MDL-artsen die binnen de beschikbare capaciteit zoveel mogelijk patiënten onderzochten en behandelden. Dr. L.A. Noach en mevrouw dr. D.L. Cahen konden de toenemende vraag echter niet aan. De vakgroep is daarom dit voorjaar uitgebreid met twee nieuwe MDL-artsen: dr. D.P. Hirsch en mevrouw dr. N.A.M. van Ooteghem. Met deze uitbreiding hopen zowel de vakgroep als Ziekenhuis Amstelland de wachtlijsten voor scopie-onderzoeken en een bezoek aan de MDL-arts zoveel mogelijk weg te werken.

2 gedachten over “Opblaasbare darm en voorlichting darmkanker in Ziekenhuis Amstelland”

  1. 01-Juli a.s. komen wij met 2 of 3 personen naar de voorlichtingsavond! Dit lijkt mij zeer interresant omdat ik zelf darmkanker heb gehad met chemo!

    Beantwoorden

Plaats een reactie