‘Not all psychopaths are in jail, some are in the boardroom’. De bekende Canadese psychiater Robert Hare doet al sinds de jaren ’70 onderzoek naar psychopathie en adviseerde o.a. de actrice Nicole Kidman hoe ze het best een psychopaat kon spelen.
Nu heeft Hare zich gericht op onderzoek naar ‘corporate psychopaths’. Slangen in pakken zoals hij ze noemt. Uit het eerste onderzoek van Hare onder 200 CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven blijkt dat deze groep hoog scoort op de psychopathie checklist. De psychiater is ervan overtuigd dat fraudeur Bernie Madoff ook psychopate trekken heeft.
TV uitzending dinsdag 12 april 21:20 uur Ned. 2: Labyrint (VPRO.NTR) “Zonder geweten”
Ondertussen stort men zich in de wetenschap op de neurobiologie achter psychopathie. Hersenonderzoekers willen deze inzichten gebruiken om de stoornis te voorkomen en te behandelen. Inti Brazil deed hersenonderzoek bij psychopaten in de Pompekliniek in Nijmegen. Hij ontdekte dat zij niet reageren op fouten van anderen, iets wat gezonde mensen wel doen. Bovendien leren psychopaten niet van negatieve feedback, ze veranderen hun strategie niet. Kortom: het ‘oepsgebied’ in de hersenen van de psychopaat werkt slecht. Hierdoor heeft straffen en groepstherapie geen zin.
Sietse de Boer doet onderzoek naar psychopate ratten. Deze dieren gaan regelmatig door het lint maar vertonen daarbij lichamelijk vrij weinig opwinding, zo vond De Boer. Dit lijkt op het gewetenloze gedrag dat mensen met een psychopate hersenstoornis vertonen. De Boer kijkt op hersencelniveau wat er zich afspeelt bij deze onderkoelde ratten.
Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl
Luister ook naar Labyrint op de radio. Iedere zondagavond op radio 1 tussen 20:00 en 21:00 uur