Op weg naar betere behandeling ziekte van Crohn

In Nederland krijgen duizend mensen per jaar de ziekte van Crohn, een chronische en pijnlijke ontsteking aan de darmen.

Gijs van den Brink, maag-darm-leverarts aan het AMC, zoekt naar manieren om deze ongeneeslijke ziekte af te remmen. Een effectieve behandeling zou een kroon zijn op zijn werk.

Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel. Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwd of zelfs afgesloten raken. In het ergste geval moet er geopereerd worden, om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Meestal zijn dit jonge mensen tussen de 15 en de 25 jaar. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, sommige mensen hebben bijna nooit klachten, anderen zijn bijna nooit klachtenvrij.

De ontstekingen in de darmen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Normaal gesproken reageert je afweersysteem op schadelijke indringers door een ontsteking op gang te brengen. Met die ontsteking probeert je lichaam de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met de ziekte van Crohn valt het afweersysteem zonder reden de eigen lichaamscellen aan, in dit geval de darmen. De ziekte van Crohn wordt daarom ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

De chronische ontstekingen in de darmen veroorzaken allerlei klachten zoals vermoeidheid, koorts, diarree en buikpijn. De ontstekingen kunnen ook allerlei gevolgen hebben zoals verklevingen, fistels, abcessen en/of vernauwingen.

Het is (nog) niet bekend hoe de ziekte van Crohn ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat erfelijkheid een rol speelt. Het hoeft natuurlijk niet, maar mensen bij wie de ziekte van Crohn voorkomt in de familie, hebben een grotere kans om het ook te krijgen. Factoren zoals voeding, een ‘westers’ leefpatroon, roken en de soorten bacteriën die in de darmen voorkomen spelen ook een rol.

Meer informatie
Animatievideo over de ziekte van Crohn
http://www.crohn.nl

Plaats een reactie