Ook salmonella-waarschuwing voor producten waar gerookte zalm in zit

Verschillende levensmiddelenfabrikanten hebben de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen verwerkt in hun producten met gerookte zalm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten deze producten niet te consumeren. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast.

In onderstaande lijst staan alle producten waarvan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nu weet dat er besmette gerookte zalm in is verwerkt. Deze producten zijn door de supermarkten uit de schappen gehaald, maar het is mogelijk dat consumenten deze producten wel in hun koelkast of vriezer hebben liggen.

Omdat bedrijven op dit moment nog verder onderzoeken in welke producten de besmette zalm verwerkt is, is het waarschijnlijk dat er de komende dagen meer producten besmet blijken. De fabrikanten of leveranciers van deze producten zullen dit aan consumenten laten weten via productwaarschuwingen in de landelijke dagbladen. Deze productwaarschuwingen worden ook gepubliceerd op de website van de NVWA.

Besmette gerookte zalmproducten van de Nederlandse visfabrikant Foppen zijn de oorzaak van een salmonella-uitbraak in Nederland. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patiënten: salmonella Thompson. De firma Foppen levert zalm aan een groot aantal visverwerkende bedrijven, supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren. De NVWA heeft alle gerookte zalm van deze fabrikant uit de handel laten nemen.

Salmonella-uitbraak
De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Er zijn vele verschillende types van deze bacterie. Bij deze besmetting gaat het om salmonella Thompson. Salmonella kan in verschillende voedselproducten voorkomen. Niet iedereen die de bacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Een infectie kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan. De koorts verdwijnt meestal sneller.

Meer informatie:
Lijst van producten waarin met Salmonella besmette zalm van Foppen verwerkt is en waarvoor nog niet eerder gewaarschuwd is

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.

Plaats een reactie