Ook in Overijssel honderden gehandicapten dupe van kabinetsplannen

Heleen Evenhuis van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar de effecten die de kabinetsplannen zullen hebben op mensen met een verstandelijke beperking en stelt dat mensen met een verstandelijke beperking de dupe worden vanwege deze plannen.

In heel Nederland dus ook in Overijssel worden mensen met een verstandelijke beperking straks de dupe, zo stelt ook het Overijssel Platform Verstandelijk Gehandicapten (VG). In Overijssel leven naar schatting ongeveer 10.000 mensen met een verstandelijke beperking. Velen van hen moeten straks zelfstandig gaan wonen, terwijl zij daartoe niet in staat zijn. Anne-Wil Lensen die werkzaam is bij het platform, noemt deze maatregel dan ook onmogelijk en onmenselijk.

De mensen met een verstandelijke beperking, die nu het meest gedupeerd raken, hebben vaak de verstandelijke vermogens van kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Zij moeten straks o.a. zelf hun financiën regelen, boodschappen doen, medicijnen innemen en eten klaarmaken, terwijl zij daartoe vaak niet in staat zijn.

In het regeerakkoord staat, dat een grote groep van de mensen met een verstandelijke beperking, onder de Wet Maatschappelijk ondersteuning (Wmo) moet gaan vallen. Dat betekent, dat ze zelf een woning moeten zoeken, zelfstandig moeten wonen en zorg moeten inkopen bij de gemeente. Deze mensen, zullen dan in de praktijk afhankelijk worden van hun familie en zij die geen familie hebben komen er alleen voor te staan. Overijssel Platform VG is blij met de oproep van Evenhuis aan het kabinet, om nog eens goed te kijken naar deze plannen. Zij steunt deze oproep dan ook van harte.

Plaats een reactie