Ook bij Jumbo alle koeien in de wei!

0
590

Stichting Dier&Recht heeft de Nederlandse supermarkten meerdere malen dringend verzocht alleen nog melk te verkopen van koeien die in de wei hebben gestaan. C1000 en Lidl hebben het voortouw genomen en hebben besloten om alleen nog weidemelk in te kopen. Nu heeft ook Jumbo de belangrijke stap genomen om alleen nog melk te verkopen van koeien die in de wei staan.

Stichting Dier&Recht heeft in 2010 een rapport laten maken waaruit blijkt dat als koeien niet meer in de wei staan, dit zeer nadelig is voor het dierenwelzijn. Bedrijfseconomisch zijn er geen redenen om de dieren het hele jaar op stal te houden. Ook is weidegang niet nadelig voor het milieu. En het overgrote deel van de burgers wil de koeien in de wei zien. Toch verdwijnen er steeds meer koeien – door schaalvergroting – achter slot en grendel.

Directeur Hans Baaij van Dier&Recht:”Dat Jumbo overgaat op weidemelk is een enorm belangrijke en positieve stap. Hopelijk volgen andere supermarkten – en dan vooral Albert Heijn – het goede voorbeeld. Is dat het geval, dan staan binnen een paar jaar alle koeien weer in de wei. Als andere supermarkten het voorbeeld van C1000, Jumbo en Lidl niet volgen, volgen er gerechtelijke procedures om dit af te dwingen.”