Onvergetelijke kerst in Meander

Ook tijdens de feestdagen kunnen patiënten in Meander Medisch Centrum rekenen op goede zorg. Alle dagen van het jaar, 24 uur per dag, staan artsen en verpleegkundigen klaar voor hun patiënten. Zo ook op de afdeling Intensive Care, op kerstavond 1985. Ǻnske de Boer werd met spoed opgenomen en dankt zijn leven aan de zorg die hij daar kreeg.


Marijke van den Berg, Niek Geurts, Ǻnske de Boer en Joke van der Wee (IC-verpleegkundige) staan stil bij dit bijzondere jubileum en de goede afloop dankzij de 24-uurszorg op de Intensive Care van Meander Medisch Centrum.

“Ik had koorts en een keelontsteking. De huisarts vond het verstandig even naar het ziekenhuis te gaan. Pas tien weken later kwam ik weer thuis. Ik ben waanzinnig ziek geweest, maar ze hebben me in Meander weer op de been gekregen. Daar ben ik nu, 25 jaar later, nog steeds dankbaar voor.” Aan het woord is Ǻnske de Boer, een vitale man van 68 jaar uit Amersfoort. In de familiekamer op de afdeling IC vertelt hij zijn verhaal in het bijzijn van zijn partner, de huidige teammanagers IC en Joke van der Wee en Niek Geurts, beiden in 1985 werkzaam op de Intensive Care. Op tafel twee kerststollen, voor de medewerkers van de afdeling. Sinds zijn bjina-dood-ervaring van toen, komt hij elk jaar op kerstavond met een lekkernij naar het ziekenhuis. “Ik wil daarmee mijn waardering kenbaar maken voor de werkers in de zorg die ook op kerstavond aan het werk gaan om mensen zoals ik beter te maken. Het is toch een avond waarop je liever thuis wilt zijn met je gezin.”

Senior IC-verpleegkundige Niek Geurts knikt instemmend. Hij spreekt uit ervaring. Op die bewuste kerstavond 1985 zat hij met familie aan het kerstdiner. “Om half zeven werd ik gebeld. Het was erg druk op de IC, er waren extra handen nodig. De verpleegkundigen van de dag waren nog niet naar huis. Er was een enorme drukte in patiëntenzorg. Ik heb mijn toetje opgegeten en ben op de fiets gesprongen. Op de afdeling Intensive Care ben ik gelijk ingezet voor de zorg van meneer De Boer.”

Het is nu 25 jaar later en al die tijd is er contact gebleven rond de kerst. Om dit ‘jubileum’ niet ongemerkt voorbij te laten gaan, schuift Raad van Bestuurslid Marijke van den Berg aan. “Dit is waar het om gaat in een ziekenhuis. Het verhaal van meneer De Boer maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat je erop kunt vertrouwen dat je hier in deskundige en veilige handen bent. Dat was 25 jaar geleden zo en dat is nu nog steeds zo.”

Plaats een reactie