Ontwikkelingen in diergeneeskunde sterk toegenomen

Honderd jaar geleden, op 1 september 1911, trad prof. dr. Heinrich Jakob aan als leraar aan de toenmalige Rijksveeartsenijschool in Utrecht. Dit markeerde de start van het vakgebied geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland.

Boek ter ere van 100 jaar geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde viert dit jubileum donderdag met de uitgave van het boek ‘Een eeuw geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland’.

Het boek beschrijft de ontwikkelingen van het vak in de afgelopen 25 jaar. Het gaat onder andere over het onderwijs, onderzoek en de veranderingen in de patiëntenzorg. Maar er is ook aandacht voor de maatschappelijke context waarbinnen de gezelschapsdierenarts zich moet bewegen: de rol van het dier binnen het gezin is sterk veranderd.

Van vee naar huisdieren
Het boek maakt duidelijk dat de grootste ontwikkelingen in het meest recente verleden liggen. Vijfentwintig jaar geleden was de behandeling van kleine huisdieren nog iets wat vele dierenartsen er ’s avonds bij deden. Het accent van de dierenartsenpraktijk lag vooral bij de landbouwhuisdieren. Sindsdien heeft de geneeskunde van gezelschapsdieren een geweldige verandering en groei doorgemaakt.

De betekenis van de gezelschapsdierensector in het veterinaire krachtenveld is enorm vergroot. De sterk toegenomen economische betekenis, de ontwikkelingen van diergeneeskundige specialismen, de feminisatie van het beroep en de verdere differentiatie naar diersoorten zijn enkele voorbeelden die in het boek verder uitgediept worden.

Boek bestellen
De prijs van het 375 pagina’s tellende gedenkboek bedraagt €25,- en kan besteld worden via e-mail: gezelschapsdieren@uu.nl o.v.v. jubileumboek, naam en postadres.

Plaats een reactie