Kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Uit onderzoek blijkt dat ontspanningsoefeningen een goed en gezond alternatief vormen. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam start in oktober daarom met het uitzenden van ontspanningsoefeningen voor opgenomen patiënten, via de ziekenhuistelevisie. Als een berg opzien tegen een onderzoek of operatie, niet kunnen slapen, pijn, doodsangsten uitstaan. Veel patiënten op de verpleegafdeling cardiologie kampen met dit soort problemen, vertellen psycholoog Ineke Kersten en fysiotherapeut Ellis Averzaat van de afdeling cardiologie. Zij ontwikkelden daarom een cd met vier ontspanningsoefeningen. “Een ziekenhuisopname is een stressvolle gebeurtenis. De ontspanningsoefeningen verminderen de stress en bevorderen het herstel. Ze helpen opgenomen hartpatiënten op een goede manier met hun angsten en pijn om te gaan,” lichten zij toe.
Wensen
In oktober start het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis de proef Beter in het ziekenhuisbed, waarbij via de ziekenhuis-tv 24 uur per dag de ontspanningsoefeningen worden uitgezonden voor opgenomen hartpatiënten. Reageren deze patiënten positief, dan worden vanaf begin volgend jaar op alle verpleegafdelingen de oefeningen uitgezonden via de ziekenhuis-tv. Hartpatiënten doen de ontspanningsoefeningen nu al bij de poliklinische hartrevalidatie. Ellis Averzaat: “Hartpatiënten gaven tijdens hun revalidatie aan dat zij graag al tijdens hun opname van de ontspanningsoefeningen hadden willen weten. Ook vroegen ze om een cd waarmee ze thuis konden oefenen. Nu komen we aan beide wensen tegemoet.”
Gezond alternatief voor medicijnen
Patiënten, die uit de vier oefeningen de oefening kiezen die bij hen past, doen tijdens een oefening hun ogen dicht. De professionele stem van Lasca ten Kate leidt hen vervolgens door de oefening, die zo’n 15 minuten duurt. Van de vier ontspanningsoefeningen – de ‘lichaamsscan’, de ‘geleide fantasie’, de ‘actieve ontspanningsoefening’ en de ‘zaklantaarn’ – is het positieve effect in wetenschappelijk onderzoek bewezen. Ineke Kersten: “Sinds 1 januari 2009 worden kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. De ontspanningsoefeningen vormen een goed en gezond alternatief.”