Lekker ontspannen in het Slotervaartziekenhuis!

Op woensdagmiddag wordt er in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis de cursus “Rust” gegeven. De cursus is bedoeld voor kinderen die regelmatig last hebben van buikpijn, hoofdpijn of slecht slapen. Zoals de naam al aangeeft, leren kinderen zichzelf “rustig maken” door in een groepje yoga- en visualisatieoefeningen te doen waarbij fantasie en verbeelding een grote rol spelen.

Bewust is gekozen voor kleine groepjes, zodat aan ieder kind persoonlijke aandacht kan worden besteed. De cursus wordt gegeven door Angela Jellesma, pedagogisch medewerkster in het Slotervaartziekenhuis. Sinds kort is een samenwerking ontstaan met Mariët Lautenschutz, zij geeft kunstzinnige verbeelding als onderdeel van de cursus Rust.

Wat is kunstzinnig verbeelden precies?
Vijf weken achter elkaar komen kinderen naar het ziekenhuis voor de cursus Rust. Nadat ze vier middagen spelenderwijs kinderyoga -oefeningen hebben ontdekt en aangeleerd wordt de cursus afgesloten met een laatste middag “Kunstzinnig Verbeelden.” Kinderen hebben tijdens de cursus geleerd om rustig te worden. Ze kunnen dit gevoel al schilderend uiten. Dit kan bijvoorbeeld door een lievelingsdier te schilderen, dat zich op een mooie, heerlijke plek bevindt en zich daar prettig en rustig voelt. Kinderen gaan dus creatief aan de slag!

Voor wie is de cursus?
Zowel jonge kinderen als tieners komen voor deze cursus naar het Slotervaartziekenhuis. Zij worden in groepjes ingedeeld, waarbij rekening wordt gehouden met hun leeftijd. De kinderen zijn bij de kinderarts bekend. Veel kinderen zijn gevoelig of maken veel mee in hun leven. Hoofdpijn of buikpijnklachten kunnen dan het gevolg zijn. Ook zijn er kinderen die (tijdelijk) niet goed in slaap

Waarom is gekozen voor schilderen?
Niet voor alle kinderen is het makkelijk om zichzelf (verbaal) te uiten. Tijdens het maken van een schilderij lukt dat vaak veel beter. Bovendien geeft de activiteit “Kunstzinnig verbeelden” op zichzelf al rust aan zeer actieve kinderen. Je ziet een druk jongetje of meisje zich met plezier concentreren op het mengen van kleuren en het schilderen van z’n fantasie verhaal. Elk kind neemt zijn zelfgemaakte kunstwerk mee naar huis en kan het daar ophangen op zijn of haar kamer. Wanneer het kind zich onrustig of niet lekker voelt kan het kijken naar het schilderij weer een prettig of rustig gevoel oproepen.

Hoe reageren de kinderen en ouders?
Enthousiast! Veel kinderen hebben wel eens op school geschilderd en vinden dit ook leuk. Door hun gevoel erin te stoppen wordt het schilderij iets van het kind zelf, iets persoonlijks. Ze zijn dan ook erg trots aan het eind. Als de kinderen gaan schilderen voert Angela gesprekken met de ouders. Zo wordt persoonlijk aandacht en advies gegeven aan iedere ouder. Aan het eind van de cursus hebben zowel de kinderen als ouders handvatten om verder te gaan.

De cursus Rust wordt gegeven aan kinderen van 4 tot 16 jaar in groepjes van ongeveer 6 kinderen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de kinderpoli van het Slotervaartziekenhuis: telefoon 020 – 512 5112 vragen naar Angela Jellesma.

Plaats een reactie