Ontdek de ‘Amazing Inside’ van Florida grapefruit

Met de winter op komst, denken veel mensen dat vers fruit en groente weer tot de zomer op zich laten wachten. Maar niets is minder waar! Juist in de winter en lente liggen verse en rijpe Florida grapefruits, die rijk zijn aan vitamine C, in de Nederlandse vers-winkels, en begint het nieuwe Florida grapefruit seizoen.

De oogst van de Floridiaanse grapefruits begint in oktober en loopt door tot en met april. Tussen november en mei liggen de Florida grapefruits bij de Nederlandse groenteboeren en supermarkten en vanaf januari zijn ze het allerlekkerst: heerlijk sappig en zoet van smaak. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar brengt iedere hap een beetje gezondheid met zich mee. Grapefruit is ook een gezond en veelzijdig ingrediënt dat kan bijdragen aan een voedzaam dieet, terwijl het ook een vleugje frisse zoetheid toevoegt aan iedere maaltijd.

Florida grapefruits

“Dat de winter om de hoek staat, betekent voor Florida grapefruit dat ze bijna op het zoetst en sappigst zijn”, zegt Michael Schadler, Director of International Marketing bij Florida Department of Citrus (FDOC). “Florida grapefruit biedt veel meer dan op het eerste gezicht verwacht wordt van een grapefruit. Verschillende regio’s over de wereld produceren grapefruits tijdens de winter en lente, maar het unieke subtropische klimaat in Florida zorgt voor ’s werelds meest smaakvolle en zoete grapefruit.”

Telers in de zonnige en weelderige Florida citrus groves oogsten de grapefruits al generaties lang. “Terwijl Florida’s unieke subtropische klimaat perfecte groeicondities verzekert voor grapefruits om te groeien en bloeien, kan dit ook invloed hebben op het uiterlijk van de grapefruits”, vertelt Mike Garavaglia, een grapefruit teler en verpakker die gevestigd is in Fort Pierce, Florida.

Florida grapefruits, lopende band

“De zon, vochtigheid en regenbuien tijdens het groeiseizoen zijn een zegen als het gaat om de smaak en sappigheid van onze grapefruits, maar het gevolg is dat de uiterlijke verschijning niet altijd even mooi is als de citrusvruchten uit andere gebieden. Maar dat doet niets af aan de smaak, die juist beter is dan van andere grapefruits!”. Veel Floridiaanse telers herinneren hun klanten er daarom aan dat uiterlijke schijn bedriegt en dat de smaak van Florida grapefruit verbazend goed is.

“Zelfs wanneer het buiten koud en grijs is, hoeven maaltijden dat niet te zijn”, zegt Gail Rampersaud, geregistreerd diëtiste. “Maaltijden die bereid zijn met verse Florida grapefruit zijn niet alleen vol van smaak, maar zitten ook vol goede voedingsstoffen die een natuurlijke energy boost geven tijdens de sombere maanden. Door essentiële voedingsstoffen als vitamine C, vitamine A, kalium en vezels in Florida grapefruit, is deze citrus een gezonde manier om de smaakpapillen te prikkelen en de dag vol energie door te komen.”

Florida Grapefruit Amazing Inside
Gail Rampersaud geeft een paar tips & tricks om ook tijdens de wintermaanden gezond te eten:

• Alle kleine beetjes helpen, dus voeg zoveel mogelijk fruit en groente toe aan de verschillende maaltijden gedurende de dag. Voeg bijvoorbeeld vers fruit toe aan een ontbijtsmoothie of salade bij de lunch; makkelijk én lekker.

• Staat er fruit op het menu? Neem dan nog een halve of hele portie extra! Als dat teveel calorieën oplevert, verminder dan de hoeveelheid andere voedingsmiddelen die op het menu staan.

• Selecteer fruit op een hoog vitamine C gehalte. Een halve Florida grapefruit bevat al de complete aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, een belangrijke vitamine die een gezond immuunsysteem ondersteunt.

• Fruit met een hoog watergehalte, zoals Florida grapefruit, zorgt langer voor een verzadigd en vol gevoel – kies fruit dus verstandig!

• Een halve Florida grapefruit is vetvrij en bevat slechts zestig calorieën. Het sap van een grapefruit heeft minder calorieën dan de meeste veel-geconsumeerde vruchtensappen en bevat rond de honderd calorieën per glas: een geweldige aanvulling op een dieet!

Plaats een reactie