Online zelfhulp bij kopzorgen

Stichting mirro heeft elf zelfhulpwebsites ontwikkeld die uitkomst bieden bij kopzorgen. Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben hier wel eens last van. Via www.mirro.nl/aandeslag heeft iedereen toegang tot websites met praktische informatie, tips, tests, oefeningen en ervaringsverhalen; kosteloos en anoniem.

Zelfhulpwebsite

Even niet lekker in je vel? De zelfhulpwebsites ondersteunen bezoekers om inzicht te krijgen in de eigen situatie en zelf aan de slag te gaan om te voorkomen dat zorgen problemen worden. Deze ‘online zelfhulp’ is er nu voor elf specifieke thema’s, waaronder rouwverwerking, slaapproblemen en de combinatie van werk en moederschap.

Remko Segers, directeur Stichting mirro: “Mede door de veranderingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) kwam uit het zorgveld en de maatschappij steeds sterker het signaal dat er behoefte is aan goede informatie en ondersteuning voor mensen met lichte psychische klachten. Met de zelfhulpwebsites geven we hier invulling aan: een stuk voorlichting en preventie. We maken op de sites professionele expertise makkelijk toegankelijk voor een breed publiek.”

Stichting mirro beoogt met online zelfhulp bij te dragen aan het tijdig herkennen en aanpakken van lichte klachten en het voorkomen van psychische problemen. En daarmee ook aan het behapbaar houden van de zorgkosten en het toenemende arbeidsverzuim.

Elf thema’s: van werk en moederschap tot angst

Stichting mirro

Om gerichte informatie te bieden die aansluit bij de doelgroep zijn er verschillende sites voor verschillende thema’s. Op dit moment zijn er elf websites. Zo is er werkendemoeders.mirro.nl; een website die moeders ondersteunt in het houden van een goede balans tussen aandacht voor je kinderen, je partner, je werk en jezelf. Alcoholenouderen.mirro.nl beoogt 55-plussers te helpen bewust met alcohol om te gaan. En angst.mirro.nl biedt concrete oefeningen om te voorkomen dat angst een grotere rol in je leven gaat spelen dan je eigenlijk wilt.

Andere thema’s waar Stichting mirro online zelfhulp voor heeft ontwikkeld: rouwverwerking, werkstress, mantelzorg, gamen, relatieproblemen, geldzorgen, het nieuwe werken en slaapproblemen. Een overzicht van alle themawebsites is te vinden op www.mirro.nl/aandeslag.

Professioneel en toegankelijk

De inhoud van de zelfhulpwebsites is afkomstig van GGZ-professionals met specifieke expertise op het thema. Bij de ontwikkeling zijn ook ervaringsdeskundigen betrokken. Met een zelftest op de homepagina kan de bezoeker zelf inzicht krijgen in wat voor hem de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Iedere website bevat een uitgebreide zelfhulpmodule waarin de bezoeker aan de slag kan met concrete tips en oefeningen. De bezoeker kiest zelf welke onderdelen hij wil doen. Een start- en eindmeting geven een beeld van de huidige situatie en of iemand een ontwikkeling doormaakt.

Plaats een reactie