Online therapie ‘Minder Moe bij kanker’ zeer succesvol

De online therapie www.mindermoebijkanker.nl van het Helen Dowling Instituut blijkt een jaar na de lancering zeer succesvol te zijn.

(Ex)kankerpatiënten met ernstige vermoeidheidsklachten hebben veel baat bij deze therapie. Tussen november 2009 en november 2010 zijn 138 mensen gestart met de therapie. Liefst 80% van alle deelnemers blijkt na afronding van de therapie minder vermoeid te zijn. Maar nog belangrijker: 50% is zelfs helemaal niet meer moe. De deelnemers geven de therapie gemiddeld een rapportcijfer 8,4 en 98% zou de therapie aan anderen aanraden.

De resultaten zijn nog beter dan het Helen Dowling Instituut verwachtte. Volgens directeur dr. Bram Kuiper is dit fantastisch nieuws voor kankerpatiënten: ‘Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten na de behandeling van kanker. Naar schatting 25% van alle kankerpatiënten heeft nog jaren na de medische behandeling last van ernstige vermoeidheid, die het dagelijks leven vaak nadelig beïnvloedt. Onze therapie biedt hen een concrete oplossing. Dat is geweldig om te kunnen zeggen. Zij hoeven niet langer met de vermoeidheid te blijven rondlopen. Het is zeer toegankelijke hulp, als je bedenkt dat iedereen de therapie gewoon thuis achter zijn/haar eigen computer kan volgen op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt.’

Internettherapie
De internettherapie www.mindermoebijkanker.nl is ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut in Utrecht en werd op 17 november 2009 door dr. Els Borst, voorzitter van de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties) officieel gelanceerd. De therapie is mede gebaseerd op de jarenlange ervaringen van het instituut met de aandachtgerichte groepstherapie ‘Minder moe door minder stress’. De online therapie duurt negen weken. Iedere deelnemer heeft een persoonlijke webpagina, waarop elke week een nieuwe reader, oefeningen (mp3-bestanden), opdrachten, een logboek en feedback van de eigen therapeut is te vinden. De internettherapie wordt vergoed via de basisverzekering, net als alle andere therapieën van het Helen Dowling Instituut.

Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut in Utrecht biedt begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen de ziekte emotioneel te verwerken. Daarnaast verricht het HDI wetenschappelijk onderzoek en biedt scholing aan artsen en verpleegkundigen in de oncologie.

1 gedachte over “Online therapie ‘Minder Moe bij kanker’ zeer succesvol”

  1. hoi in 2007 heb ik een tumor gehad sprake van kanker werd me gezegd mr was kwaad aardig en ze waren er op tijd bij . ben nou een aatal jaren erg moe geweest vrg me af wat kan ik doen om hier mee om te gaan ben er voor nr de dokter geweest die vertellen mij dat ik gwn moet aan sterken ben normaal heel erg actief en nu moe ik acepteren dat ik moe ben constant ik word hier heel erg moe van wat kan ik doen om me leven te veranderen

    Beantwoorden

Plaats een reactie