Online daten maakt de romantiek kapot

Online dating leidt tot shoppingmentaliteit in de liefde. Singles gaan online selectief en oppervlakkig op zoek naar de perfecte ‘partner’. Er ontstaat namelijk tijdens het zoekproces een ware winkelmentaliteit.

Waiting for the hungry people to come outFotocredits: Digicla (cc)

Onderzoekers van University of Rochester in New York ontdekten dat door de oneindige toegang tot potentiële partners, we rondkijken naar profielen alsof we aan het winkelen zijn.

Aanbod zeer groot
Een valkuil van online dating is dan ook dat het grote aanbod van duizenden mannen en vrouwen op datingsites er voor zorgt dat we het gevoel krijgen dat we aan het winkelen zijn, er is namelijk zo veel keus. Dit onderschrijft ook datingvergelijkingswebsite Gratisdatingsite.nl. “Er zijn bijna 1000 datingsites in Nederland, met ieder weer vele actieve leden. Men raakt nooit uitgekeken, nieuwe singles zijn met een muisklik te bereiken.” Dat gevoel zorgt ervoor dat wie op zoek is naar een date, steeds vaker rationeel en gestructureerd te werk gaat. Door hun focus wordt er uitsluitend gekeken naar aantrekkelijkheid en eigenschappen, net zoals we doen bij items die we beoordelen tijdens het online winkelen.

Checklist afwerken
Checklisten zijn altijd al een gevaar geweest voor singles die op zoek zijn naar de liefde. Vooral de vrouwelijke singles houden sterk vast aan zo’n controlelijstje, meer dan single mannen. In onze gedachten houden we namelijk altijd een lijst bij met kwaliteiten of eigenschappen die een persoon “moet” hebben voor we met hem of haar willen daten. Volgens de onderzoekers versterkt online dating het gebruik van checklist-gewijs denken van de singles, omdat er op eigenschappen en kwaliteiten kan worden gezocht, zoals we ook doen tijdens online winkelen.

De perfecte partner bestaat niet
Omdat het online mogelijk is om eindeloos profielen te scannen om te kijken de single aan ‘de checklist’ voldoet, blijft bij de online dater veelal de vraag hangen of misschien de volgende persoon wel aan de hele checklist voldoet. Zo kun je eindeloos doorgaan met zoeken. Echter, de realiteit is dat nooit iemand aan een gehele checklist kan voldoen. Zo is het bijna onmogelijk om een single man te vinden uit dezelfde stad, met humor, een goed inkomen, het goed met je moeder kan vinden en er ook nog eens geweldig uitziet.

Online dates shoppen
Een Franse datingsite neemt het fenomeen ‘shoppen naar mannen’ wel heel letterlijk. De online datingsite, AdopteUnMec.com, doet een tour door heel Frankrijk waarbij mannen als producten worden aangeboden voor vrouwelijke koopsters. Deze mannen staan model in een grote doos en zien er uit als de welbekende Ken-poppen. De datingsite zelf is ook een soort webshop, inclusief een winkelwagentje en een beloofde snelle bezorgservice. De Franse datingsite is vier jaar terug in Frankrijk gelanceerd en een groot succes. Ongeveer 4,7 miljoen mensen schreven zich in, 86 procent hiervan is tussen de 18 en 35 jaar. Een breed scala aan mannen is beschikbaar, van rood haar met sproetjes tot tattoo en piercing. Of er ook een Nederlandse versie wordt gemaakt, is tot nu toe onbekend.

Datingsites vergelijken
Uit het onderzoek van de universiteit, blijkt ook dat er wereldwijd 25 miljoen mensen online daten. In de US is online dating zelfs de op twee-na-gewoonste manier om een partner te vinden. Op nummer een staan daten door gemeenschappelijke vrienden. Duidelijk is wel dat online dating groot is en nog steeds groeit. Wie niet meer weet welke datingsite het best bij hem of haar past of niet weet of een datingsite wel betrouwbaar is, kan datingsites vergelijken op Gratisdatingsite.nl. Deze website vergelijkt datingsites op gratis mogelijkheden, prijs, kwaliteit en beoordeling.

Plaats een reactie