Ongewenst urineverlies: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Ongewenst urineverlies is een veelvoorkomend probleem. Op ongeplande momenten wordt er urine verloren, wat kan zorgen voor vervelende situaties. Dit kan het dagelijks leven sterk beïnvloeden, maar gelukkig zijn er oplossingen voor.

Ongewenst urineverlies: wat is het?

Het ongewenst verliezen van urine wordt ook wel urine-incontinentie genoemd en komt het meeste voor bij mensen op hogere leeftijd. Het komt bij vrouwen twee keer zo vaak voor dan bij mannen, vanwege hun anatomie. Urine-incontinentie kan variëren van kleine druppels, grote scheuten of vrijwel de volledige blaasinhoud aan urine en heeft vaak een grote invloed op de dagelijkse bezigheden. Er zijn drie soorten urine-incontinentie:

  1. Inspannings- of stressincontinentie. Hierbij verliest men urine door te hoesten, lachten, springen of trillen.
  2. Aandrangincontinentie. Hierbij voelt men ineens een aandrang om te plassen maar wordt het toilet niet op tijd bereikt.
  3. Gemengde incontinentie. Hierbij heeft men beide bovenstaande vormen van incontinentie.

Oorzaken urine-incontinentie

Er zijn verschillende oorzaken voor ongewenst urineverlies. Onder andere het verouderingsproces van het lichaam kan een oorzaak zijn, bijvoorbeeld de menopauze, uitgedroogde slijmvliezen of verzwakte bekkenbodemspieren.

Urine-incontinentie komt echter niet alleen maar bij oudere mensen voor, dus zijn er ook andere oorzaken. Het kan bijvoorbeeld ook een gevolg zijn van overgewicht of verschillende aandoeningen als diabetes, blaasstenen of constipatie.

Daarnaast zijn er een aantal medicijnen die urineverlies als bijwerking kunnen hebben, waaronder kalmeermiddelen, pijnstillers, antidepressiva en vochtafdrijvers.

Er kan ook sprake zijn van tijdelijk urineverlies. Dit is vooral iets wat bij jongere mensen vaak voorkomt, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, na de bevalling of door een blaasontsteking. Als laatste kan ook een hersenbeschadiging de oorzaak zijn van ongewenst urineverlies.

Ongewenst urineverlies bij vrouwen

Ongewenst urineverlies is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Maar liefst één op de vier vrouwen heeft hier last van. Meestal begint de incontinentie na de menopauze, maar ook bij jongere vrouwen kan het voorkomen. De reden dat urine-incontinentie vaker voorkomt bij vrouwen, is dat de bekkenspier bij hen wat minder sterk is. Bovendien heeft deze gedurende het leven van een vrouw ook al een hoop moeten doorstaan, zoals bevallingen, zwangerschappen en de schommeling van hormonen. Na de menopauze neemt de elasticiteit van de bekkenbodem af en kunnen er problemen met het plassen ontstaan.

Ongewenst urineverlies bij mannen

Urine-incontinentie bij mannen heeft altijd te maken met de prostaat. Ook bij mannen begint dit probleem meestal op late leeftijd, vaak na een operatie in de buurt van de prostaat. De prostaat blijft gedurende het leven van een man altijd groeien, wat op latere leeftijd voor plasproblemen kan zorgen. Urine-incontinentie wordt vaak gezien als iets wat alleen bij vrouwen voorkomt, terwijl het ook een grote invloed kan hebben op het dagelijkse leven van mannen.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die men kan doen om ervoor te zorgen dat het ongewenste urineverlies verminderd of dat dit het leven minder beïnvloedt. Ten eerste is het belangrijk om over het probleem te praten, met de omgeving of met een arts. Dit zal het gevoel van schaamte verminderen, want ongewenst urineverlies is iets heel normaals.

Wanneer men last heeft van kleine beetjes urineverlies, kunnen voor vrouwen een product als Tena Lady een goede oplossing zijn. Dit is een incontinentieverband dat in het ondergoed geplaatst wordt om de urine op te vangen.

Mannen die last heeft van kleine beetjes urineverlies kunnen Tena for Men gebruiken. Deze producten zijn speciaal voor het mannen lichaam ontwikkeld en het is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het biedt bescherming tegen doorlekken, nare geurtjes en ze zorgen voor een droog gevoel.

Een andere optie zijn oefeningen die in gesprek met een arts of fysiotherapeut overeengestemd kunnen worden. Een speciale vorm hiervan is bekkenfysiotherapie, waarbij de spieren in de bekken getraind worden. Mocht dit allemaal niet baten, dan zijn er ook medicatie en een operatie die helpen tegen ongewenst urineverlies.

Plaats een reactie