Onderzoekers maken beenmerg na

Het beenmerg heeft als belangrijke taak bloedcellen aan te maken. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en waarom gaat het soms mis? Onderzoekers Catherine Robin en Jacqueline Alblas willen het beenmerg van een patiënt namaken om dit goed te kunnen bestuderen. Ook zou dit model kunnen dienen om schade in het beenmerg te repareren.

Beenmerg maken
Het idee van de wetenschappers is een model van het beenmerg te maken buiten het lichaam. Hierop willen ze stamcellen uit het beenmerg van de patiënt laten groeien. Een 3D-printer bouwt het orgaan laag voor laag op en print de cellen hierin mee. “Onze uitdaging is om het milieu van de cellen goed na te bootsen”, zegt Catharine Robin, universitair hoofddocent werkzaam bij het Hubrecht Instituut. “We willen de omstandigheden vinden waarin de cellen overleven, gaan delen en zelfs met elkaar gaan ‘praten’. Zo komen we te weten welke stoffen ze precies nodig hebben om te functioneren.”

Ook gaan de onderzoekers ziektes bestuderen, waaronder multiple myeloma, een vorm van kanker waarbij plasmacellen (een soort witte bloedcellen) ongeremd delen. Hierbij stapelen de tumorcellen zich op in het beenmerg dat ze hierdoor beschadigen. “We willen met ons model kijken hoe deze kankercellen de botcellen remmen”, zegt Jacqueline Alblas, universitair docent werkzaam bij de afdeling Orthopedie van het UMC Utrecht. “Maar meer nog willen we kijken of we de schade aan het bot kunnen herstellen. Zo wordt de levenskwaliteit van de patiënt beter, ook nadat hij genezen is van kanker.”

Personalized Medicine
Met de Seed Money Grant gaan de onderzoekers de komende 1,5 jaar stamcellen isoleren, het beenmergmodel printen en de stamcellen cultiveren. “Als dit inderdaad blijkt te werken, gaan we zoveel bloedvormende cellen produceren dat we er patiënten mee kunnen behandelen”, zegt Alblas. ”Daarnaast willen we het model gebruiken om medicijnen te ontwikkelen, om zo de gaten die door de kanker zijn ontstaan te dichten.”

“Het mooie aan het model dat we gaan ontwikkelen is dat de beenmergcellen die er in groeien van de patiënt zelf afkomstig zijn. Dat maakt het mogelijk om hier specifiek medicijnen op te testen zodat we weten welke het best voor die patiënt werkt. Een vorm van Personalized Medicine dus.”

Grote kans
“Ik ben heel blij met het Seed Money”, zegt Robin. “Anders hadden we dit niet kunnen doen. We zijn met niets begonnen en hadden alleen maar een idee. Nu kunnen we kijken of het principe werkt, dat is een grote kans.” “Het mooie van zo’n grant is ook dat het mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt”, vult Alblas aan. “Het is belangrijk om buiten je eigen terrein te kijken.”

Robin: “Je zit hier in Utrecht ook dicht bij elkaar. Je kunt zo naar een seminar of een praatje van een ander instituut. En in 10 minuten kun je je celkweek naar iemand toebrengen.” Alblas: “Wat dat betreft is de infrastructuur hier uitstekend. Je praat zo nog eens een keer met een andere onderzoeker in plaats van dat je zijn artikel leest.”

Plaats een reactie