Onderzoek veilig uitgaan in Hengelo

Een klein deel van het uitgaanspubliek voelt zich wel eens onveilig in Hengelo. In vergelijking met 2006 is het onveiligheidsgevoel afgenomen. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar veiligheidsbeleving tijdens uitgaansavonden in 2010.

In december 2010 zijn voor het onderzoek op twee uitgaansavonden vragenlijsten afgenomen bij horeca in de Hengelose binnenstad. Aandachtspunt is wel het stevig indrinken dat door een groot deel van het uitgaanspubliek thuis al wordt gedaan.

Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de veiligheidsbeleving en de bijdrage van de maatregelen die zijn genomen om de veiligheid te vergroten. Gemeente Hengelo, Politie Hengelo en de Werkgroep Veilig Uitgaan nemen de resultaten mee om de aanpak van uitgaansgeweld en uitgaansoverlast in de binnenstad gezamenlijk aan te pakken.

Overlast
De meeste overlast ervaart men van dronken, schreeuwende mensen op straat. In vergelijking met 2006 zijn enkele vormen van overlast duidelijk afgenomen, waaronder wildplassen en schreeuwende, scheldende en dronken mensen op straat. Ongeveer één op de tien bezoekers is in de voorgaande 12 maanden wel eens slachtoffer geworden van uitgaansgeweld. De meeste bezoekers deden hiervan geen aangifte, veelal omdat zij het voorval daarvoor niet belangrijk genoeg vonden of het zelf wel oplosten.

Bijdrage aan veiligheidsgevoel
De inzet van portiers, politie en de SUSploeg leveren door hun zichtbaarheid de grootste directe bijdrage aan het veiligheidsgevoel van het uitgaanspubliek. De SUSploeg sust op zaterdagavond beginnende conflicten onder het uitgaanspubliek. Andere maatregelen zoals huisregels van horecagelegenheden, het collectief horecaverbod en cameratoezicht zijn minder bekend, waardoor de directe bijdrage aan het veiligheidsgevoel minder groot is. Deze maatregelen kunnen natuurlijk wel het uitgaansoverlast en -geweld beperken en zo indirect het veiligheidsgevoel bevorderen.

Alcoholgebruik
Indrinken thuis of bij vrienden voordat men uitgaat, is voor de meerderheid van het uitgaanspubliek normaal. Bijna tweederde van het Hengelose uitgaanspubliek nuttigt soms of altijd één of meerdere alcoholische drankjes voor zij uitgaat. Ongeveer één op de tien stappers drinkt voor zij uitgaat meer dan 10 glazen alcohol.

Cameratoezicht
Van de drie minder bekende maatregelen, is het relatief nieuwe cameratoezicht al wel beter bekend. Eenderde van het uitgaanspubliek zegt zich veiliger te voelen door de aanwezigheid van camera’s. Een meerderheid van het publiek geeft aan dat cameratoezicht een acceptabel middel is. Als de bekendheid van het cameratoezicht onder het uitgaanspubliek verder toeneemt kan het ook een directe bijdrage leveren aan een groter veiligheidsgevoel.

Plaats een reactie