Onderzoek van start naar mogelijke risico’s CT-scans

Dankzij de techniek van Computed Tomography (CT) is het mogelijk om het menselijk lichaam nauwkeurig in kaart te brengen. CT-scans zijn zo een onmisbaar onderdeel van de moderne geneeskunde geworden.

Elke scan stelt de patiënt bloot aan een lage dosis zogeheten ‘ioniserende’ straling. Mogelijk kan deze straling voor een klein deel van de patiënten op de lange termijn schade aan de gezondheid tot gevolg hebben, waaronder wellicht kanker.

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) te Amsterdam start daarom in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een landelijk onderzoek naar een eventueel verhoogd risico op kanker door CT-scans bij kinderen. De eerste uitkomsten hiervan zullen over enkele jaren bekend zijn.

Voor dit onderzoek zal informatie over CT-scans achterhaald worden uit alle Nederlandse ziekenhuizen waar CT-scans bij kinderen zijn gedaan. Informatie over het optreden van kanker wordt verkregen via koppeling met de Nederlandse Kankerregistratie. Op deze manier kan een mogelijk verband tussen CT-scans en het ontstaan van kanker worden onderzocht.

De te onderzoeken groep betreft kinderen en nu deels al jongvolwassenen die in de jaren 1998-2011 een of meer CT-scans hebben gehad. Om een nauwkeurig resultaat en wetenschappelijk verantwoorde conclusies mogelijk te maken is het belangrijk dat de beoogde groep compleet is. Omdat deze groep zeer groot is, is een individuele benadering van alle kinderen en hun ouders helaas niet mogelijk.

Het onderzoek is beoordeeld door de Commissie van Toezicht van de Nederlandse Kankerregistratie. Deze commissie bewaakt de privacy van geregistreerde kankerpatiënten. Daarom zullen de gegevens van kankerpatiënten alleen gecodeerd aan de onderzoekers worden geleverd, waardoor deze niet meer tot de persoon herleidbaar zijn.

Plaats een reactie