Onderzoek toont aan dat handen drogen met tissues hygiënisch is

Als men goed wil omgaan met hygiëne is het niet voldoende om de handen correct te wassen; het is net zo belangrijk om ze op de juiste manier te drogen. Uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Westminster blijkt dat bij gebruik van heteluchtdrogers het gemiddelde aantal bacteria op de handen toeneemt, wat nadelige consequenties kan hebben. Het gemiddelde aantal bacteria neemt door het gebruik van tissues met meer dan de helft af, maar kan bij het drogen met hete lucht tot maar liefst 2,5 keer zo hoog worden als direct vóór het handen wassen en drogen.

De Universiteit van Westminster onderzocht de effecten van het handen drogen met hetelucht-drogers, jet-air drogers en tissues. Bij gebruik van een jet-air ofwel koude lucht droger, waar de handen geheel ingestoken worden, nam het aantal bacteriën op de vingertoppen en de handpalmen met respectievelijk 42 en 15 procent toe. De standaard warmeluchtdroger zorgde voor een nog grotere toename: het gemiddelde aantal bacteria nam toe met 194% op de vingertoppen en 254% op de handpalmen. Daarentegen bleek dat door de handen met tissues te drogen het gemiddelde aantal bacteriën op vingertoppen en handpalmen respectievelijk met maximaal 76 % en 77 % afnam.

Verspreiding
Handen drogen met papieren handdoeken is volgens de onderzoekers hygiënischer dan luchtdrogers, niet alleen voor de handenwasser maar ook voor zijn of haar directe omgeving. De luchtbeweging zorgt namelijk voor een verspreiding van de bacteria door de toiletruimte. De krachtige, koude luchtstroom van de jet air droger kan er zelfs voor zorgen dat microben op de handen tot twee meter van de droger door de ruimte worden geblazen. De papieren handdoeken verwijderen de bacteria van de handen, houden ze vast en nemen ze mee in de afvalbak.

Aanbeveling
De bevindingen van het onderzoek wijzen erop dat het gebruik van papieren handdoeken de aan te bevelen mogelijkheid is in publieke ruimtes waar hygiëne van het grootste belang is. Daarbij moet dan onder meer worden gedacht aan scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en gebouwen waar eten wordt bereid.

Plaats een reactie