Onderzoek naar stoppen met roken in bedrijven

De Universiteit Maastricht start een onderzoek naar stoppen met roken binnen bedrijven. In de studie onderzoekt de Universiteit Maastricht of het geven van cadeaubonnen aan werknemers die succesvol stoppen met roken een positief effect heeft. In totaal zullen 640 werknemers van meer dan 40 bedrijven een stoppen-met-rokentraining gaan volgen van 7 weken. De Universiteit Maastricht is nog op zoek naar bedrijven die mee willen doen met de studie.

[tweetquote]Heeft belonen bij stoppen met roken een positief effect?[/tweetquote]

Stoppen met roken

De Universiteit Maastricht gaat als eerste in Nederland onderzoeken of beloningen rokers extra kunnen motiveren om te stoppen. Werknemers kunnen een totaalbedrag van € 350,- verdienen. De eerste cadeaubon (€ 50,-) krijgen de deelnemers meteen na afronding van de groepstraining. Als ze drie maanden en zes maanden gestopt zijn, krijgen ze iedere keer € 50,-. Na 12 maanden krijgen ze nog eens € 200,- aan cadeaubonnen. Er kunnen meerdere groepen per bedrijf meedoen; een groep bestaat uit 8-16 personen. In het buitenland zijn al enkele studies gedaan waaruit blijkt dat het belonen van rokers het aantal succesvolle stoppers 2,5-3 keer kan verhogen.

Belonen

Waarom zou je mensen gaan belonen voor iets waar ze zelf baat bij hebben? Projectleider prof. dr. Onno van Schayck: “Het klinkt misschien vreemd om rokende werknemers cadeaus te geven als ze stoppen met roken. Maar als het werkt, heeft dat een enorm positieve impact op de gezondheid van werknemers. De gezondheidskosten zullen hierdoor aanzienlijk dalen en dat is voor iedereen belangrijk, ook voor niet-rokers. Werkgevers zullen uiteindelijk hier ook veel geld mee besparen, want voor werkgevers zijn rokende werknemers een hoge kostenpost.”

Langer leven

Het onderzoek van de Universiteit Maastricht wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Niet roken verkleint de kans op kanker en daarom financiert KWF onderzoek naar manieren om stoppen met roken te stimuleren. Niet-rokers leven gemiddeld 10 jaar langer en hebben meer gezonde levensjaren. In economisch opzicht zijn rokende werknemers een kostenpost. Rokers verzuimen 1,5 keer meer dan niet-rokende collega’s. Daarnaast leidt roken tot productieverlies vanwege rookpauzes en vervroegde werkuitval door ziekte of overlijden.

Meer informatie

– Floor van den Brand, e-mail: f.vandenbrand@maastrichtuniversity.nl.

Plaats een reactie