Onderzoek heeft aangetoond dat snurken overgewicht veroorzaakt

Dat dikke mensen snurken is bekend, maar dat je van het snurken zelf ook dik wordt is veel minder bekend. De Kliniek voor Snurken en Apneu uit Weert heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen snurken en overwicht en daarmee aangetoond dat je door snurken dikker wordt. Hierbij is men niet uitgegaan van de reeds bekende factoren maar is juist gaan kijken naar de snurkende patiënt.

Hoe komt het dat bijna elke snurker te zwaar is?
Door het snurken slaap je niet goed, waardoor je overdag vermoeid bent. Om dit gebrek aan energie te compenseren ga je eten en heb je een verhoogt risico op overgewicht

Ten gevolge van de intredende slaap neemt de spierfunctie af of valt weg, dus ook van de spieren rondom de keel. Met name de verslapping van de tong is een belangrijke boosdoener, deze zakt namelijk weg en verkleint de keelholte.

Deze vernauwing van de keelholte veroorzaakt een verminderde verversing van de longen omdat de ademhaling en zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Dit heeft een verlaagde stofwisseling tot gevolg.

Doordat je geen energie hebt , heb je geen behoefte om te sporten, hierdoor blijf je aankomen en is de vicieuze cirkel rond.

Van de 30.000 onderzochte snurkende patiënten met overgewicht bleek dat nadat zij zijn gaan snurken:

– 30% minimaal 35 jaar oud waren
– 20% steeds zwaarder te zijn geworden
– 25% geen zin meer in sporten hadden
– 12% continue hongergevoel hadden en daardoor steeds vaker naar tussendoortjes greep
– 7% leden aan diabetes type II
– 6% diverse andere klachten vertoonden zoals verminderde zin in sex, concentratiestoornissen

Concluderend is gebleken dat snel behandelen van snurken een belangrijke stap is om de gevolgen van overgewicht te voorkomen.

Plaats een reactie