Onderzoek naar vernieuwende behandeling van diabetes type 2

Het Diabetes Fonds heeft onderzoekers van het AMC de Ruby Diabetes Research Grant toegekend. Onderzoekers Hans Romijn en Maarten Soeters gaan een nieuwe behandeling voor diabetes type 2 onderzoeken. Het onderzoek is vernieuwend, praktijkgericht en het kan mogelijk een eenvoudige behandeling opleveren die de bloedsuiker verlaagt: via galzouten.

Bij mensen met diabetes type 2 loopt de bloedsuiker ongezond hoog op na een maaltijd. De huidige behandelingen helpen niet altijd goed, daarom wordt hard gezocht naar nieuwe behandelingen. De onderzoekers van het AMC hebben een nieuwe behandeling voor ogen die ze nog moeten testen bij mensen met diabetes type 2. Het fonds vindt de innovatieve aanpak van het AMC veelbelovend en dicht bij de patiënt staan. De onderzoekers ontvangen voor de komende vier jaar een bedrag van 275.000 euro.

Galzouten
Centraal in het nieuwe onderzoek staan galzouten. Die komen bij een maaltijd via de galblaas in de darm. Dieronderzoek heeft laten zien dat galzouten darmhormonen stimuleren, waardoor de bloedsuiker na de maaltijd lager wordt. Ook hebben galzouten een gunstig effect op het cholesterol en het lichaam gaat zelfs meer energie verbruiken.

Eenvoudige behandeling
De onderzoekers bekijken de komende vier jaar bij groepen mensen wat galzoutmedicijnen doen met de suiker- en vetstofwisseling. Onderzoeker Maarten Soeters van het AMC: “We zijn blij dat het Diabetes Fonds ons de kans geeft dit uit te zoeken. Nu nog bestaat de behandeling van type 2 diabetes uit dieet, beweging, medicijnen en zelfs maagoperaties. Vaak is een combinatie hiervan nodig. Behandeling via galzouten kan misschien een nieuwe en relatief eenvoudige behandeling zijn.”

De onderzoeken van het Diabetes Fonds
Het AMC-onderzoek maakt deel uit van een breder scala aan onderzoeken op het gebied van diabetes type 2 dat het Diabetes Fonds mogelijk maakt. Zo wordt onder andere onderzoek gedaan naar manieren om diabetes type 2 te voorkomen, naar de rol van verschillende moleculen en eiwitten bij het ontstaan van diabetes type 2, erfelijke factoren en het beter behandelen van complicaties. Mede dankzij onderzoek van het Diabetes Fonds worden mensen met diabetes type 2 nu veel eerder opgespoord en kunnen complicaties voorkomen of beter behandeld worden.