Onderzoek naar oorzaken van kanker bij Nederlandse vrouwen

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert in 2012 zes nieuwe onderzoeken over de preventie van kanker, waaronder een onderzoek dat meer inzicht kan geven in de oorzaken van kanker bij Nederlandse vrouwen.

Nederlandse vrouwen hebben een vier keer zo hoog risico op borstkanker als Chinese vrouwen. Een van de nieuwe onderzoeken zou kunnen helpen verklaren waarom het aantal gevallen van borstkanker in Nederland relatief hoog is. Dit onderzoek richt zich op de effecten van lichaamsvet op het risico op vrouw-specifieke kankersoorten zoals borst-, baarmoederhals-, baarmoeder- en eierstokkanker. Hierbij worden er vergelijkingen gemaakt tussen Nederlandse vrouwen, Chinese vrouwen, en Chinese vrouwen die naar Nederland migreren.

Dit innovatieve en internationale onderzoek wordt geleid door Dr. Wu Ming van het Jiangsu Centrum voor Ziektebestrijding en –preventie in China in samenwerking met o.a. Prof. Ellen Kampman en Dr. Ir. Renate Winkels van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.

In twee van de overige nieuwe onderzoeksprojecten wordt het verband tussen vitamine D en kanker verder onderzocht. Een ander onderzoek richt zich op een mogelijk verband tussen acrylamide, een stof die vrijkomt bij het bereiden van koolhydraatrijk voedsel op hoge temperaturen (zoals bij het bakken van friet), en het ontwikkelen van baarmoeder- en eierstokkanker. Twee andere onderzoeken richten zich respectievelijk op het verband tussen ijzer en maagkanker, en de mate waarin het eten van volkorenproducten tegen darmkanker kan beschermen.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe onderzoeksbeurzen op www.wcrf.nl.

Plaats een reactie