Onderzoek naar ontstaan gaatjes naast vullingen

De afdeling Tandheelkunde van het UMC St Radboud start met een onderzoek naar secundaire cariës, het ontstaan van nieuwe gaatjes naast vullingen. Prof. dr. Marie-Charlotte Huysmans en dr. Niek Opdam willen meer te weten komen over de factoren die bepalen of er gaatjes naast vullingen ontstaan.

Prof. Huysmans: ‘In de Verenigde Staten wordt, net als in Nederland, tegenwoordig vooral wit vulmateriaal gebruikt (composiet). De indruk bestaat dat die vullingen nog steeds niet zo lang meegaan als de bekende, grijze amalgaamvullingen. Er lijkt meer secundaire cariës op te treden. Dat zou aan het materiaal kunnen liggen, maar ook aan de manier van aanbrengen, waarbij de aansluiting op de tand misschien niet goed is. Tijdens het onderzoek verzamelen we onder meer tandplaque van gezonde en aangetaste gebitselementen, met en zonder vullingen, en analyseren we de bacteriesamenstelling. Ook kijken we naar de diepte van cariës, als we verschillende tandvullingen en manieren van aanbrengen toepassen.’

De National Institutes of Health (NIH) uit de Verenigde Staten heeft ruim 700.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar secundaire cariës.

Het onderzoek wordt samen met onderzoeksgroepen uit Amsterdam (ACTA) en het Braziliaanse Pelotas uitgevoerd en duurt vier jaar. Het grootste deel van het onderzoek vindt plaats in het UMC St Radboud.

Plaats een reactie