Onderzoek naar fraude met biologisch graan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA-IOD) doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar handel in biologisch graan, dat vermoedelijk een niet-biologische oorsprong heeft.

Het vermoeden is dat vanuit Slowakije ‘normaal’ graan geïmporteerd wordt en dat dit graan vervolgens als ‘biologisch’ graan doorverkocht wordt aan afnemers in de diervoederindustrie in Nederland.

Biologische producten zijn duurder dan soortgelijke producten die op niet-biologische wijze worden gekweekt. Door ‘normaal’ graan administratief als ‘biologisch’ te bestempelen, kan hier op eenvoudige wijze extra geld mee worden verdiend.

Op dinsdag 27 september 2011 zijn er doorzoekingen geweest op 2 locaties in Gelderland. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf dat doorzocht is, betrokken is bij de vermoedelijke fraude met biologisch graan. Op dezelfde dag zijn ook 3 locaties van een bedrijf in Slowakije doorzocht. Er zijn geen verdachten aangehouden. Bij de doorzoekingen is een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen.

Plaats een reactie