Onderzoek naar doorverwijzingen in de zorg

0
684

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar doorverwijzingen in de zorg. Aanbieders die patiënten doorverwijzen naar een andere aanbieder mogen daarbij niet discrimineren of bepaalde aanbieders uitsluiten.

De NZa stelt een onderzoek in na klachten dat sommige zorgaanbieders patiënten daarover niet juist informeren.

Zorgaanbieders, bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen, verwijzen geregeld patiënten door naar bijvoorbeeld apotheken of thuiszorginstellingen. Als het verwijzen goed verloopt, bieden zij de consument daarover objectieve informatie zodat deze zelf kan bepalen naar wie hij toe gaat.

De NZa heeft signalen ontvangen dat er zorgaanbieders zijn die bij voorbaat al niet naar een bepaalde organisatie doorverwijzen. Voor nieuwkomers of kleine zorgaanbieders is het moeilijk om hun diensten aan te bieden als doorverwijzers hen bij voorbaat uitsluiten.

De NZa onderzoekt op dit moment een aantal van deze signalen. In de zomer zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

Vorig artikelNZa verduidelijkt regels rondom vergoeding
Volgend artikelGezond genieten, hoe doe je dat?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de onafhankelijke toezichthouder op de zorg. De NZa heeft de opdracht goed werkende zorgmarkten te maken en te bewaken. Dit doet zij samen met de sector. Daarbij staan de belangen van de consument centraal. Door de intrede van marktwerking hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Zij kunnen vrij onderhandelen over de prijs van zorg. Regelgeving en vaste tarieven worden meer en meer losgelaten. Waar het kan, moet eigen verantwoordelijkheid worden genomen. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen regels meer zijn en geen verantwoording meer hoeft te worden afgelegd. Als de belangen van de consument in het geding komen, grijpt de NZa in.