Onderzoek naar betere pijnbestrijding bij kanker

De behandeling van pijn bij onder meer kanker is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De snelwerkende medicatie tegen doorbraakpijn is een voorbeeld hiervan. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op het verder verbeteren van bestaande pijnstillers, nieuwe toedieningsvormen, een juiste combinatie van pijnstillers, vermindering van bijwerkingen en nieuwe middelen en technieken om pijn effectiever en sneller te verlichten.

Deze en andere informatie over pijn bij kanker is bijeengebracht op de website www.wewordensteedsbeter.nl, een initiatief van Nefarma. Uit onderzoek blijkt dat 30-40% van de mensen met kanker matige tot ernstige pijn heeft op het moment van de diagnose, 40-70% tijdens de behandeling en 70-90% in een gevorderd of laatste stadium. De pijn is van grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn of haar omgeving.

Geneesmiddelen kunnen weliswaar een vermindering van de pijn geven maar nemen de pijn niet helemaal weg. Daarom wordt onderzoek verricht naar de verdere verbetering van pijnbehandeling.

Plaats een reactie