UMC St Radboud onderzoekt lichttherapie bij huidkanker

De afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud start in september met een driejarig onderzoek naar de doelmatigheid van fotodynamische therapie bij huidkanker. De dermatologen volgen 600 patiënten gedurende deze periode. Ze onderzoeken onder meer de kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit ten opzichte van andere bestaande therapieën, zoals chirurgie. Een deel van het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van het basaalcelcarcinoom bij jonge vrouwen.

Dit type tumor neemt bij jonge vrouwen namelijk meer toe, vergeleken met de toename bij de rest van de bevolking. ZonMw en het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) heeft, samen met de farmaceutische industrie, een subsidie van ruim 570.000 euro toegekend aan dermatoloog Rianne Gerritsen, die het onderzoek leidt. CVZ besluit na afronding van het onderzoek of deze vorm van fotodynamische therapie structureel wordt toegelaten tot de lijst vergoede dure geneesmiddelen.

Huidcellen extreem gevoelig maken voor licht
Bij fotodynamische therapie worden kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig gemaakt voor licht. Dit gebeurt door het aanbrengen van een speciale crème (methyl aminolevulinaat, ofwel MAL) op de verdachte huid. De huid wordt vervolgens belicht, waarbij de structuur van de huidkankercellen wordt aangetast en de cellen afsterven. Na enkele weken zijn de afgestorven cellen vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. De therapie geeft een mooi cosmetisch resultaat en heeft het minste kans op littekenvorming. Ook is de behandeling beduidend minder belastend dan bijvoorbeeld het operatief verwijderen van een huidtumor, zeker bij patiënten die meerdere tumoren ontwikkelen. Fotodynamische therapie is geschikt bij oppervlakkige huidtumoren, zoals het basaalcelcarcinoom en actinische keratose. De laatste is het vroegste stadium van een plaveiselcarcinoom en ontstaat door zonbeschadiging van de huid.

Een op zes Nederlanders krijgt vorm van huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar liefst 1 op de 6 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker en naar verwachting worden in 2009 zo’n 35.000 huidtumoren vastgesteld. Er zijn drie veelvoorkomende vormen van huidkanker, waarbij het basaalcelcarcinoom en actinische keratose (zonbeschadiging) het meest voorkomen. Het melanoom is de meest agressieve vorm. Deze tumor kan in 90% van de gevallen worden genezen, mits op tijd ontdekt. Dermatologen zien steeds vaker patiënten met blijvende huidschade door de zon. Een groot deel van deze patiënten ontwikkelt nieuwe tumoren en blijft daardoor levenslang onder controle. Dit in tegenstelling tot zo’n tien jaar geleden, toen bij het grootste deel van de patiënten slechts eenmalig een huidtumor werd geconstateerd.

Het UMC St Radboud werkt tijdens het onderzoek samen met de Alysis Zorggroep Arnhem, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Plaats een reactie