Het gebruik van elastische kousen in Nederland kost jaarlijks meer dan twintig miljoen euro. Niet de kousen zelf maken dit bedrag zo hoog, maar de ondersteuning die mensen nodig hebben met het aan- en uittrekken daarvan.
Eerder onderzoek onder 125 patiënten rechtvaardigt de verwachting dat een individueel afgestemde, verkorte behandelduur met steunkousen een besparing van de helft van die kosten voor steunkousen per jaar kan opleveren.
“Dat moet uiteindelijk resulteren in een aanpassing van de huidige richtlijn. De patiënt is dan natuurlijk ook beter af, want die hoeft die kousen niet langer te dragen dan strikt noodzakelijk”, aldus de Maastrichtse arts-epidemioloog dr. Arina ten Cate-Hoek.
ZonMw
Zij is verbonden aan de afdeling Interne geneeskunde en de Trombosedienst, verricht binnen het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ onderzoek naar de kosten en effecten van zo’n individueel afgestemde verkorte behandelduur. Voor dit onderzoek ontving dr. Ten Cate-Hoek onlangs van ZonMw een Doelmatigheidssubsidie .
In 1997 is de elastische kous geïntroduceerd ter voorkoming van post-trombotische klachten met als resultaat dat dit type klachten met de helft afnam. “Op de poli zien we echter veel patiënten die geen klachten hebben, maar toch die elastische kous twee jaar moeten dragen. In ons onderzoek denken we vanuit de klachten van de individuele patiënt en niet meer vanuit de richtlijn die gebaseerd is op de groep als geheel. Op die manier willen we ook patiënten motiveren individueler beslissingen te nemen. Zo kun je probleemgevallen zo snel mogelijk ontdekken en niet pas na twee jaar. Zoveel is inmiddels duidelijk.”
Jaarlijks
Jaarlijks komen er ruim 30.000 trombose patiënten bij in Nederland. De behandeling loopt uiteen van een korte behandeling tot een levenslange behandeling met antistollingsmiddelen, de zogenaamde bloedverdunners.
De patiëntenpopulatie groeit bovendien exponentieel door de vergrijzing, hoewel het percentage van de mensen dat trombose krijgt (tussen de 1 en 2 procent) al ruim vijftig jaar gelijk blijft.