Het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het VUmc hebben ruim een miljoen Europese subsidie gekregen voor een omvangrijk project om nieuwe huidvervangende materialen te testen die zijn gemaakt met cellen van de patiënt zelf. De eerste arts-onderzoeker is woensdag 13 juni 2012 van start gegaan.
Voor grote (brand)wonden is veel (kunst)huid nodig om de wond goed te kunnen laten genezen. Doel van dit onderzoek is het testen van de werking van huidvervangend materiaal dat wordt gemaakt met cellen van de patiënt zelf. De cellen worden van de patiënt afgenomen en in het lab gekweekt en tot een soort nieuwe huid gesmeed. Deze nieuwe huid wordt op de wond aangebracht. Dat heeft twee voordelen: er is minder eigen, gezonde huid nodig om een groot wondoppervlak te bedekken én de kans op afstoting is met eigen lichaamscellen nagenoeg nihil.
Brandwondpatiënten
Patiënten die in aanmerking komen voor deze nieuwe therapieën zijn patiënten met brandwonden, reconstructieve wonden en – in een later stadium van het project – ook andere wonden. Ze worden onder andere benaderd via de Brandwondencentra. Behalve in Nederland zullen ook patiënten uit Duitsland en Zwitserland worden behandeld. Zowel kinderen als volwassenen met grote wonden kunnen deelnemen.
‘Euroskingraft’
Het project bestaat uit twee onderdelen. In eerste instantie wordt de veiligheid van de nieuwe therapieën om een klein aantal patiënten getest. Daarna volgt onderzoek naar de klinische effectiviteiten onder een veel groter aantal patiënten. Het onderzoek is onderdeel van een groot Europees onderzoek ‘Euroskingraft’. Voor het gehele project is 6 miljoen Europese subsidie ontvangen. Het onderdeel van het Brandwondencentrum en VUmc krijgt hier 1,2 miljoen van.
Sterke reputatie
Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing, die zowel aan het Brandwondencentrum van het RKZ als aan het VUmc is verbonden, is door onderzoekers in Zürich speciaal gevraagd dit onderdeel van het onderzoek in Nederland op te zetten, Middelkoop: “Vanwege onze sterke reputatie en specifieke expertise op het gebied van klinisch onderzoek bij brandwondenpatiënten. Ik ben er vol overtuiging ingestapt, want Euroskingraft betekent een sterke, nieuwe impuls voor het onderzoek op het gebied van wondgenezing in Nederland. Het uiteindelijke doel is de kwaliteit van de genezing van grote en diepe wonden te verbeteren.”
Samenwerking
De samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek tussen het Brandwondencentrum in Beverwijk en het VUmc dateert van september 2006 toen Middelkoop werd aangesteld als bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing. Inmiddels is de samenwerking uitgebreid met een tweede bijzondere leerstoel voor brandwondengeneeskunde, die is ingesteld door de Nederlandse Brandwonden Stichting en wordt bekleed door prof.dr. Paul van Zuijlen, plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis.