Onderzoek bij kinderen met epilepsie

Inzicht in het ontstaan van epilepsie kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Onderzoek van Marlien Aalbers in Kempenhaeghe resulteert in een beter zicht op het effect van nervus vagus stimulatie bij kinderen met epilepsie.

Eerder onderzoek in proefdieren toonde aan dat een ontsteking in de hersenen betrokken is bij het ontstaan van epilepsie. In het onderzoek van Aalbers zijn daarom verschillende ontstekingsfactoren in hersenweefsel van patiënten en in een diermodel voor epilepsie gemeten. Hieruit bleek dat geen van de gemeten ontstekingsfactoren verhoogd was.

Daarnaast is bij kinderen met epilepsie onderzocht of de behandeling waarbij de nervus vagus zenuw wordt gestimuleerd, het gehalte van ontstekingsfactoren in het bloed kan veranderen. Het blijkt dat nervus vagus stimulatie het ontstekingsgehalte niet verandert, maar dat op basis van het gehalte van sommige ontstekingsfactoren wel het effect van de behandeling voorspeld kan worden. Deze bevinding kan bijdragen aan de verbetering van deze behandelmethode.

Epilepsie is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Epilepsie kan op iedere leeftijd voorkomen en ontstaan, maar in ongeveer 70% van de gevallen begint het voor of rond het 20e levensjaar. Ongeveer een derde van de patiënten reageert onvoldoende op medicijnen.

Marlien Aalbers deed haar promotie-onderzoek in samenwerking met Kempenhaeghe. Zij promoveert vrijdag 7 december 2012. De titel van haar proefschrift is Inflammation & Stimulation. Marlien Aalbers is verbonden aan de Faculty of Health Medicine and Life Sciences, School for Mental Health and Neuroscience van Maastricht University.

Plaats een reactie