Onderdrukking van gedrag en schizofrenie

Het onderzoek van Bram Zandbelt is belangrijk voor het algemene begrip van de werking van de hersenen en toont aan hoe de werking van de hersenen wordt verstoord door schizofrenie.

Zandbelt trachtte de mechanismen van twee vormen van onderdrukking van gedrag in beeld te brengen: proactieve inhibitie (het op voorhand onderdrukken gedrag) en reactieve inhibitie (het onderdrukken van gedrag in reactie op een gebeurtenis). Hij maakte gebruik van hersenscans (functionele MRI) en hersenstimulatie (transcraniële magnetische stimulatie).

Zijn resultaten onderscheidden gebieden die een rol hebben bij zowel proactieve als reactieve inhibitie, als gebieden die exclusief betrokken zijn bij reactieve inhibitie. Daarnaast gaven de resultaten een beeld van de cascade van processen tijdens het onderdrukken gedrag.

Ten slotte laten zijn bevindingen zien dat schizofreniepatiënten geen problemen ondervinden bij het onderdrukken van gedrag in reactie op een gebeurtenis (reactieve inhibitie), maar wel bij het op voorhand onderdrukken van gedrag (proactieve inhibitie).

Promotiegegevens
Promovendus: Bram Zandbelt
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Neural mechanisms of proactive and reactive inhibitory control – Studies in healthy volunteers and schizophrenia patients
Promotor 1: Prof. dr. R.S. Kahn
Copromotor 1: Dr. M. Vink
Datum en tijd: 8/9/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie