Oncologisch diëtist Vogel krijgt Muntendamprijs 2010

Goed voedingsadvies aan kankerpatiënten maakt wereld van verschil. KWF Kankerbestrijding kent de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2010 toe aan mevrouw Jeanne Vogel Boezeman (64) vanwege haar pioniersrol op gebied van voeding en kanker. Al meer dan 40 jaar zet zij zich in voor gespecialiseerde voedingszorg voor kankerpatiënten. KWF-voorzitter Harm Bruins Slot reikt voor de 36e keer de onderscheiding uit op 17 april 2010 tijdens de landelijke KWF-dag in het Beatrixtheater in Utrecht. De Muntendamprijs bedraagt 50.000 euro door de winnaar te besteden aan een project binnen de kankerbestrijding.

Voeding is een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor de oncologische patiënt. Voeding heeft geen directe invloed op de tumor, maar moet gezien worden als ondersteunende therapie. Kankerpatiënten kunnen hun eetlust verliezen, of hebben letterlijk moeite hun voedsel naar binnen te krijgen. Met als gevolg onbedoeld gewichtsverlies, verlies van conditie en weerstand etc. Bovendien kan de patiënt, doordat hij minder verzwakt raakt, de behandeling vaak beter aan. In de jaren zestig was er helemaal geen aandacht voor voedingsproblemen bij kanker.

Leidraad voor kankerpatiënten
Oncologisch diëtist Jeanne Vogel heeft 25 jaar geleden de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie opgericht waaruit ze een Leidraad voor Voedingsdeskundigen bij kanker heeft opgesteld. Hierin werd voor het eerst concreet beschreven welk voedingsadvies voor welk soort kanker op welk moment in de behandeling het meest geschikt is. Tot op de dag van vandaag wordt die leidraad nog steeds gebruikt en maakt een standaard onderdeel uit van de behandeling van kanker.

Muntendamprijs
KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de Prof. Dr. P. Muntendamprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patiëntenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 Euro een bestemming binnen de kankerbestrijding aangeven.

1 gedachte over “Oncologisch diëtist Vogel krijgt Muntendamprijs 2010”

  1. Ik ben zeer geïntereseerd in voeding voor kankerpatienten, daar ik zelf reeds 2 jaar met en agressieve tumor, (die alles doorstaat) zit.
    Ben nu paliatief, maar wil niet opgeven, er moet een mogelijkheid zijn om mijn tongtumor te stoppen.
    Is aangepaste voeding iets voor mij, en hoe begin ik er aan ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie