Oncologisch Centrum in Meander van start

Meander Medisch Centrum gaat van start met Meander Oncologisch Centrum. In dit centrum is de zorg voor kankerpatiënten optimaal georganiseerd en werken multidisciplinaire teams van ondermeer medisch specialisten en verpleegkundigen gezamenlijk aan de beste zorg voor de patiënt. Om die reden wordt de oncologische zorg nu gebundeld onder de noemer Meander Oncologisch Centrum.

Kwaliteit
Meander Medisch Centrum behandelt jaarlijks zo’n 1600 nieuwe patiënten met kanker. Meander richt zich op alle vormen van kanker, maar is met name gespecialiseerd in de behandeling borstkanker, darmkanker, prostaatkanker en longkanker. Ook vindt er veel wetenschappelijk onderzoek plaats in Meander, zodat het ziekenhuis de medische zorg en kennis steeds verder kan verbeteren. Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland behaalde Meander eind 2010 het NIAZ-kwaliteitskeurmerk ‘deelaccreditatie oncologische zorg’. De medische zorg voor mensen met kanker staat in Meander op zeer hoog niveau. Oncologische patiënten zijn bij Meander in goede handen zijn.

Multidisciplinaire behandeling
Bij de behandeling van kanker spelen veel specialismen en disciplines een rol, zoals chirurgen, internist-oncologen, hematologen, longartsen, urologen, gynaecologen, nucleaire geneeskundigen, pathologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, radiotherapeuten en –diagnosten en revalidatieartsen. De samenwerking in het ziekenhuis is uitermate belangrijk om de beste zorg aan patiënten te kunnen geven. “Binnen de zorgketen moet goed worden samengewerkt en we moeten van elkaar weten wat we doen”, aldus Cees Rodenburg, internist-oncoloog en voorzitter van de Oncologiecommissie in Meander, “zodat we patiënten de beste zorg en behandeling kunnen geven.”

Patiëntgericht
De ziekte kanker is ingrijpend voor de patiënt en naasten. Cees Rodenburg: “We streven er altijd naar om de diagnose zo snel mogelijk te stellen, zodat mensen niet onnodig lang op een uitslag hoeven te wachten. Zo snel mogelijk nadat de diagnose is gesteld, start de behandeling in Meander Medisch Centrum. Dat kan een operatie zijn, waarbij alle nieuwe technieken gebruikt kunnen worden, chemotherapie of radiotherapie. Op de afdeling Dagbehandeling ontvangen patiënten chemokuren. Gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen begeleiden de patiënt tijdens de behandeling. Patiënten die chemo- of immunotherapie ontvangen, kunnen 24 uur per dag met klachten of vragen terecht bij een telefonische helpdesk. Ook kunnen patiënten terecht op verpleegkundige oncologische spreekuren van chirurgie, urologie, gynaecologie, interne/oncologie en longgeneeskunde. In de toekomst zal Meander ook radiotherapie aanbieden bij het nieuwe ziekenhuis in Amersfoort.

Extra zorg
Patiënten die na hun behandeling klachten overhouden als vermoeidheid, conditievermindering, angst en onzekerheid kunnen in Meander terecht voor revalidatieprogramma’s op maat. Ook wordt tijdens of vlak na de behandeling de workshop Look Good Feel Better aangeboden aan vrouwen en mannen met kanker. Deze workshop geeft tips en adviezen voor de uiterlijke verzorging van mensen met kanker.

Alle informatie over Meander Oncologisch Centrum is te vinden op de nieuwe website www.meandermedischcentrum.nl/oncologie.

Plaats een reactie