Zilveren Kruis Achmea bundelt de krachten met Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker) om kankerpatiënten beter te informeren en ondersteunen voor, tijdens en na de behandeling.
Dit doen zij door de patiënt direct na diagnose toegang te geven tot informatie en ondersteuning. De oncologieverpleegkundige zal het onafhankelijke, herkenbare en bereikbare aanspreekpunt worden. Zo kan de patiënt zo goed mogelijk zelf omgaan met de gevolgen van kanker.
De huidige oncologieverpleegkundigen in de ziekenhuizen worden, volgens een samen met Zilveren Kruis Achmea ontwikkeld concept, door Stichting OOK aanvullend ingezet als ondersteuningsconsulent. Dit betekent dat zij tijd en middelen krijgen om patiënten te ondersteunen en de juiste hulp te vinden voor hun problemen en klachten. De ondersteuningsconsulent geeft direct na de diagnose informatie aan de patiënt over de mogelijke gevolgen van kanker op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk gebied. Daarnaast geeft de ondersteuningsconsulent de patiënt toegang tot een verwijstool voor passend ondersteuningsaanbod in de regio.
Zilveren Kruis Achmea betaalt voor de inzet van de ondersteuningsconsulenten. De ondersteuningsconsulenten worden als eerste ingezet binnen ziekenhuizen en centra in Rotterdam, later ook in Utrecht en Amsterdam. Het ondersteuningsproces kan per ziekenhuis verschillend zijn. In 2015 wordt de inzet van de ondersteuningsconsulent door Zilveren Kruis Achmea meegenomen in de onderhandelingen met de ziekenhuizen.
Oncologieconsulent bij diagnose kanker – http://t.co/ipOnWN9YUw – @ZilverenKruis
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 24 januari 2014